Najnovije

UKRAJINCI PAKUJU KOFERE: Zelenski hapsi građane na granici! Ko ne ratuje ne sme iz zemlje!

Graničari svakodnevno privode desetine muškaraca koji žele da pobegnu u EU, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Kijev vodi pregovore sa Briselom o potencijalnom izručenju svih Ukrajinaca koji su ilegalno prešli u blok, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko radio-televiziji RSE/RL koju finansiraju SAD.
Ukrajinski graničari se bore da zaustave priliv muškaraca koji beže iz zemlje da bi izbegli vojnu službu usred kontinuiranih napora za mobilizaciju.

- Mi se konsultujemo sa našim kolegama iz Evropske unije - rekao je Klimenko na pitanje da li bi Kijev želeo da EU izruči one koji su ilegalno prešli.

- Ovi pregovori će se nastaviti oko mogućeg povratka naših građana - dodao je on.Ukrajina je objavila opštu mobilizaciju u februaru 2022. i zabranila većini muškaraca između 18 i 60 godina da napuste zemlju.

Kampanja u Kijevu je narušena široko rasprostranjenom korupcijom; hiljade su pokušale da odu ilegalno bilo falsifikovanjem dokumenata ili pokušajem da zaobiđu granične kontrole.

Ukrajinske vlasti su u više navrata govorile da žele da se vojno sposobni pojedinci vrate iz inostranstva.

U oktobru prošle godine, Klimenko je otkrio da vlasti traže načine da „pravedno” kazne građane koji su pobegli u inostranstvo kako bi izbegli regrutaciju.
Više država EU, uključujući Nemačku, Austriju, Mađarsku i Češku Republiku, odbilo je da razmotri takva izručenja, tvrdeći da Ukrajinci moraju da se tretiraju kao izbeglice u bloku.

Neki nemački političari su od tada ponudili druge „podsticaje“ kako bi privukli Ukrajince da se vrate kući, uključujući oduzimanje socijalne pomoći.

U intervjuu objavljenom u petak, Klimenko je priznao da je EU bila „uglavnom“ jednoglasna u odbijanju ekstradicije.

On je takođe potvrdio da graničari svakodnevno privode "desetine ljudi" koji pokušavaju da ilegalno pređu granicu, bilo plivajući preko reka, prelazeći šume i planine ili koristeći lažna dokumenta na kontrolnim punktovima.
Početkom juna ukrajinska državna granična služba saopštila je da je najmanje 45 muškaraca umrlo od utapanja i drugih uzroka u pokušajima da odu.

Klimenko je takođe priznao da je "teško" snabdeti zapadnu granicu zemlje zbog nedostatka osoblja.

- Granica sa Rumunijom, sa Slovačkom, Poljskom, Moldavijom, Mađarskom je minimalno zaštićena sa naše strane - rekao je on.

Ministar je odbio da otkrije ukupan broj pritvaranja na granici od početka sukoba između Kijeva i Moskve, ali je rekao da je „desetine hiljada“ preterivanje.

Samo oko 12.700 muškaraca ilegalno je prešlo iz Ukrajine u Rumuniju od početka sukoba, javio je RSE, pozivajući se na graničnu policiju.

POČINJE ZAVRŠNA FAZA RATA U UKRAJINI! NATO spreman da izvrši invaziju, Rusi već bacili oko na ove gradove?!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA