Najnovije

AMERIKANCI NI OVDE NISU OBRODOŠLI! Zambija više ne želi vojno prisustvo SAD

Opozicioni poslanik Stiven Kampjongo kaže da su ciljevi američkih snaga u njegovoj zemlji nejasni.

Zambija nema potrebe za američkim vojnim prisustvom, rekao je poslanik Stiven Kampjongo u intervjuu za RT. Poslanik opozicionog Patriotskog fronta reagovao je na regionalnu zabrinutost u vezi sa stalnim prisustvom snaga američke Afričke komande (AFRIKOM) u Zambiji i na zahteve poslanika za njihovo povlačenje.

Govoreći za RT, Kampjongo je rekao da ciljevi AFRIKOM-a nisu jasni, što izaziva strahove kako u Zambiji tako i kod njenih južnih suseda, uključujući Zimbabve.

U aprilu 2022, Vašington je najavio otvaranje AFRIKOM-ove Kancelarije za bezbednosnu saradnju u američkoj ambasadi u glavnom gradu Zambije, Lusaki. Taj potez, prema američkoj vladi, ima za cilj poboljšanje vojnih odnosa i proširenje oblasti saradnje u upravljanju snagama, modernizaciji i profesionalnom obrazovanju zambijskih snaga bezbednosti.

Plan je naišao na široko protivljenje uprkos tome što je vlada u više navrata insistirala da je jedina svrha centra da obučava nacionalne trupe za misije UN.

Brajan Muntajalva Mundubile, još jedan poslanik Patriotskog fronta, ranije je optužio zambijsku vladu da se nije konsultovala sa državama članicama Južnoafričke razvojne zajednice pre nego što je potpisala sporazum sa AFRIKOM-om.

Južna Afrika, Libija i Nigerija su se ranije protivile uspostavljanju AFRIKOM-a u Africi, strahujući da Vašington namerava da proširi svoj uticaj na kontinentu kako bi štitio svoje naftne interese.

Poslednjih godina, SAD su doživele neuspehe u svojim vojnim operacijama u Africi. Američke trupe u Nigeru trebalo bi da napuste zemlju do sredine septembra nakon što je vojna vlada te zapadnoafričke zemlje raskinula bezbednosni sporazum. Pentagon je takođe najavio povlačenje snaga iz Čada zbog neizvesnosti da li je moguće produžiti sporazum Vašingtona o statusu snaga sa tom centralnoafričkom zemljom.

Stejt department o napadu na Sevastopolj: SAD žale zbog civilnih žrtava u svim sukobima

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA