Najnovije

EU odobrila transfer 1,4 milijarde evra Ukrajini od profita zamrznute ruske imovine

Ministri spoljnih poslova 27 zemalja EU na sastanku Saveta EU odobrili su odluku o transferu 1,4 milijarde evra profita od zamrznutih sredstava Rusije u Evropski mirovni fond za vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare posle sastanka.

„Ministri su se dogovorili oko pravnog okvira za korišćenje dobiti od zamrznute imovine Rusije za Evropski mirovni fond. Dobit od imovine biće iskorišćen što je pre moguće u korist Ukrajine. Sledećeg meseca će biti prebačeno 1,4 milijarde evra, a još milijardu do kraja godine“, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, ovaj novac će biti iskorišćen za kupovinu sistema PVO i municije za Ukrajinu, kao i za podršku odbrambene industrije Kijeva.

Šef diplomatije EU je takođe napomenuo da Mađarska ne može da blokira korišćenje profita od ruske imovine za Ukrajinu, pošto nije učestvovala u donošenju odluke.

Istovremeno je rekao da Mađarska nastavlja da blokira plaćanja Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda u vrednosti od 6 milijardi evra i dodao da će članice nastaviti da rade na pronalaženju rešenja za ovo pitanje.
Borelj je naveo i da Evropska unija i Ukrajina nameravaju da potpišu sporazum o bezbednosnim garancijama za Kijev do kraja juna.

„Završavamo tekst o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Nadam se da će ovaj posao biti završen vrlo brzo kako bi se potpisao sporazum, možda na marginama sledećeg samita EU (27-28. juna)“, rekao je on, ističući da će ovaj dokument poslati signal Moskvi o podršci Kijeva od strane Evropske unije.

SPREČEN NOV INCIDENT? Policija privela naoružanog muškarca u Rostovu na Donu

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA