Najnovije

PUTIN SE RAZBESNEO POSLE TERORISTIČKOG NAPADA! Sprema se žestoka osveta ukrajinskoj vojsci

Kakav će biti odgovor Moskve na ukrajinsko raketiranja Sevastopolja, u kome su poginuli i ranjeni civili, zna samo ruski državni i vojni vrh, ali ruski vojni eksperti smatraju da bi odgovor Rusija trebalo da bude „žestok“. Kremlj je kratko poručio – posledica će biti.

Vojni ekspert Aleksej Leonkov ističe da su Oružane snage Ukrajine 23. juna izvele napad na Sevastopolj sa pet američkih operativno-taktičkih raketa "atakams" opremljenih kasetnim bojevim glavama. Ruska PVO je presrela četiri projektila, dok je peti eksplodirao u vazduhu, što je dovelo do žrtava među civilima. Povređeno je 153 ljudi, od kojih je oko 80 hospitalizovano, među kojima i 27 dece. Četvoro je poginulo, uključujući dvoje odraslih i dve devojčice od dve i devet godina.

Leonkov objašnjava da je jedna raketa probila rusku PVO zbog promene trajektorije leta. Specijalista koji je promenio putanju znao je da će kasetna municija pasti na plažu punu civila, ističe Leonkov. Na plaži nije bilo vojnih ciljeva, što ukazuje na namernu metu civila.

Odgovornost i Posledice

Eksperti ocenjuju da su za raketiranje Sevastopolja odgovorne SAD i kijevski režim, uključujući ukrajinske oružane snage i američke savetnike. Leonkov navodi da je američki strateški izviđački dron "global houk" bio ključan u korekciji leta projektila.

Putin je preuzeo kontrolu nad situacijom u Sevastopolju i Rusija planira odgovarajuću reakciju. Leonkov predlaže da Rusija označi sve vojno-izviđačke sisteme NATO-a iznad Crnog mora kao legitimne vojne ciljeve i obori ih. Potrebno je zatvoriti vazdušni prostor od ruskih obala na najmanje 300 kilometara.

Motivi i Strategija

Eksperti tvrde da je napad bio unapred planiran teroristički čin, a Kijev je namerno izabrao pravoslavni praznik Svete Trojice za napad. Teroristički napadi u Dagestanu istog dana ukazuju na koordinaciju sa ciljem destabilizacije Rusije.

Napad je takođe odgovor na mirovne predloge Vladimira Putina. Eksperti veruju da Kijev ne može da se pomiri sa činjenicom da je Krim ruski, i pokušava da uništi infrastrukturu Crnomorske flote i letnju sezonu na Krimu.

Završne Reči

Leonkov zaključuje da Amerika gura Evropu u direktan sukob sa Rusijom, a Rusija je poremetila američke planove u Severnoj Koreji i Vijetnamu. U Sevastopolju i na Krimu je 24. jun proglašen danom žalosti, a predsednik Putin je izrazio saučešće stanovnicima Sevastopolja.

Stejt department o napadu na Sevastopolj: SAD žale zbog civilnih žrtava u svim sukobima

Izvor: Pravda.rs


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA