Najnovije

Vučić: Očekujem eskalaciju situacije u narednih nekoliko meseci u Evropi i svetu

Predsednik Srbije pozvao je na argumentovani dijalog o iskopavanju litijuma i ukazao na ekonomske prednosti rudarenja te "kritične" sirovine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se javnosti, da živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata i da "očekuje eskalaciju situacije u narednim mesecima" u Evropi i svetu.

Uprkos tome, dodao je, "moramo da budemo opredeljeni da svoje zadatke izguramo do kraja i uradimo na najbolji mogući način i sačuvamo mir, ali obezbedimo i ekonomski rast i bolji život svih građana bez obzira kako će političari to da tumače".

Oružje za Ukrajinu?

Predsednik je odbacio optužbe o prodaji oružja Ukrajini, rekavši da je oružje prodato drugim zemljama sa kojima Srbija ima ugovor.

"Za šta da se pravdamo? Što obezbeđujemo razvoj namenske indusrije? Pa kome hoćete da prodajemo", rekao je on, a one koji optužuju Beograd da se to oružje koristi u ratu upitao: "A gde mislite da se oružje koristi? Na klizalištu? Delfinarijumu? Za šta se drugo koriste granate i rakete?"

Fabrika e-automobila u Kragujevcu

Vučić je najavio i da će Srbija proizvoditi električni automobil u Kragujevcu, kao i da će građani "za svaki auto električni dobiti stimulans, od države 5.000 evra, i još više ako je domaći električni automobil".

"U Italiji će 11. jula biti predstavljen novi model automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, u drugoj polovini jula otvoriću proizvodnju tog vozila zajedno sa gostima iz 'Stelantisa', proizvodićemo električni automobil", rekao je on. 

Litijum

Govoreći o električnim automobilima i baterijama za njih, Vučić je ocenio da "moramo da razgovaramo o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo".

"Uvek sve možete da prekinete do 2028. Potrebna nam je diskusija kojom će dominirati argumenti, a ne pretnje i prazne priče i teorije zavere", rekao je predsednik Srbije i dodao da je čak 90 odsto stručnjaka naklonjeno iskopavanju litijuma i jadarita.

Vučić je obećao da, ako građani posle diskusije to prihvate, biti javno predstavljen projekat. "I to uz fanfare", naglasio je, "pod uslovom da me uvere da neće biti negativnih posledica po životnu sredinu i zdravlje naših građana".

Nije sve idealno, ali moramo da radimo sa svojim evropskim partnerima, rekao je predsednik. "Možemo li da obezbedimo da se baterije proizvode u Srbiji, možemo li da postignemo ceo lanac, šta bi time dobila cela Srbija, a šta izgubila", rekao je on.

"U ovom trenutku razgovaramo sa svim najmoćnijim ljudima iz Evrope i sveta o zaštiti životne sredine i dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da će deponije biti po najvišim svetskim standardima, nećemo ni započinjati to (iskopavanje litijuma)", rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao na ekonomske prednosti rudarenja litijuma i naglasio da, ako se Srbija odluči na to, ljudi "bukvalno ne bi znali šta da rade sa parama".

"Litijum postaje najvažnija kritična sirovina i oko njega će se voditi ratovi u budućnosti. Zato i ne čudi što su nas zaustavili pre dve godine. To je bila prava šahovska minijatura nekih zapadnih sila da nas spreče da se razvijamo brže od ostalih u regionu", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da, ako bismo mogli da proizvodimo baterije, što je uslov da uopšte uđemo u projekat, 3,97 posto bi bio uticaj na BDP. "Ode Srbija u nebesa", dodao je.

"Bez proizvodnje baterija u našoj zemlji ne bismo ulazili u projekat sa litijumom, a tada bismo imali tri milijarde evra na godišnjem nivou nove vrednosti, a već smo krenuli da dodatno razgovaramo i o električnim automobilima, što bi značilo još 20 milijardi evra", objasnio je 

"Ovo je važnije od nafte, ovo je važnije od svega", naglasio je Vučić i naglasio da je on uvek bio za projekat iskopavanja litijuma, a da je nekadašnja premijerka Ana Brnabić 2022. "možda pod pritiskom" rekla da je Srbija odustala od litijuma.

Kosovo i Metohija

Predsednik je rekao da južna pokrajina predstavlja "veliki bezbednosni, politički, ljudski izazov".

Trudićemo se da dijalogom rešavamo probleme. Ne verujem u volju druge strane da formiraju Zajednicu srpskih opština i plašim se njihovih provokacija, ali ćemo se truditi da sačuvamo mir, rekao je Vučić.

Ekonomska situacija
Predsednik je istakao i da Srbija može da se pohvali da je u prvom kvartalu ove godine imala najveću stopu rasta u Evropi.

"Očekujemo da inflacija u junu bude na nivou od 4,1 odsto", rekao je Vučić i dodao da je "za nas važno da smo na rekordnom nivou zaposlenih - 2.313.000. Devizne rezerve su nam 27 milijarde evra, što je apsolutni rekord, a zlato na 41,3 tone - 2012. je bilo svega 15 tona, a rezerva 10 milijardi".

Predsednik je rekao da nam je danas na računu 615 milijardi dinara.

On je upozorio da očekuje "velike poremećaje na tržištu - svega, od energenata do hrane i svega drugog u mesecima pred nama. Ne u Srbiji, već u svetu. Zato smo se snašli, iako to mnogo košta ali gledamo da u našoj zemlji uvek imamo dovoljno svega".

Vučić je izjavio da, u skladu sa stanjem naših finansija, može da se očekuje da po prvi put u istoriji Srbije, pre kraja godine, dobijemo investicioni rejting, što će biti izuzetno značajno za dalje investiranje u našu zemlju.

"Očekujemo i nadamo se da od jedne od tri velike kuće pre kraja godine, ukoliko bismo uspeli da zadržimo ovakav nivo finansijske discipline i ne dođe do veće katastrofe - za očekivati je da dobijemo investicioni rejting po prvi put u istoriji Srbije. Nismo zemlja ni EU, ni NATO, a da dobijemo investicioni rejting u Evropi to bi bilo fantastično značajno za dalje investiranje u našu zemlju i verujemo da je u skladu sa stanjem naših finansija to moguće", rekao je predsednik u svom obraćanju.

RASPAD SISTEMA: Komandant "Azova" optužio važnog ukrajinskog generala da radi za Ruse

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA