Najnovije

BORELJ PRETI SRBIJI! Ili Rusija ili EU

"Srbija još ne ispunjava uslov za članstvo u Uniji", upozorio je šef evropske diplomatije.

Nespojive su težnje Srbije da se pridruži Evropskoj uniji i njena veza s Ruskom Federacijom, saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj posle jučerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u Luksemburgu, preneo je TASS.

"Bliska saradnja s (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom nije kompatibilna s pristupanjem neke zemlje EU", rekao je Borelj na konferenciji za novinare, te dodao da "Uniji više nisu potrebne zemlje koje potkopavaju našu poziciju u spoljnoj politici".

"Srbija još ne ispunjava ovaj uslov", istakao je Borelj.

List "Danas" pak navodi da je Borelj ove reči uputio svim zemljama Zapadnog Balkana, opominjući ih da ne ugrožavaju svoju evropsku budućnost.

"Spremni smo da dalje produbljujemo postepenu integraciju i širimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. I očekujemo da će zajedno sa nama stati u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno Ukrajine u vezi s merama preduzetim u cilju suprotstavljanja ′ruskoj invaziji′ na tu zemlju", dodao je Borelj.

Prema njegovim rečima, usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU jeste izraz strateškog izbora i posvećenosti članstvu u EU, dok održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU i unutar nje.

Pored razgovora o Zapadnom Balkanu, šefovi diplomatija EU i šest ministara spoljnih poslova iz partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Marka Đurića iz Srbije, u Luksemburgu su razmatrali pitanja u vezi sa sukobom u Ukrajini, situacijom na Bliskom istoku, u Gruziji i regionu Velikih jezera.

RUSIJA SPREMA ODMAZDU, I TO NUKLEARNU? Potez Dume zaprepastio sve, mobilisani mediji, mreže...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA