Najnovije

OPROBANA METODA ZAPLAŠIVANJA: Makron upozorava na građanski rat ako pobede Le Penova ili Melanšon

Francuski lider ističe da njegovi protivnici zagovaraju politiku koja "podstiče podele i tenzije među zajednicama".

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je da bi pobeda krajnje levice ili ekstremne desnice na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima mogla da izazove "građanski rat" u toj zemlji.

Makron je rekao da krajnje levičarska stranka "Nepokorena Francuska", kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen, zagovaraju politiku koja "podstiče podele i tenzije među zajednicama", preneo je portal "Politiko".

"Odgovor desnice na nestabilnost govori o tome da se ljudi svode na njihovo religijsko opredeljenje ili poreklo i stoga ih gura prema građanskom ratu", izjavio je Makron za podkast "DŽenerejšn do it jorself".

Uz to, kako je rekao, krajnja levica, koju predvodi Žan-Lik Melanšon, podstiče podele u svrhu izborne kampanje "koja takođe promoviše građanski rat jer svodi ljude na njihovu versku ili etničku grupu".

"Politiko" pojašnjava da je francuski lider aludirao na to da "Nepokorena Francuska" nastoji da privuče muslimanske glasače kritikujući ratu Izraela u Gazi.

Inače, Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore pošto je njegova stranka Preporod poražena od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament. Prvi krug istih je zakazan za 30. jun.

Tek nekoliko dana uoči izbora stranka Marin le Pen beleži skok u popularnosti, sada je, po "Blumbergovoj anketi", podržava 34,2 procenta glasača, dok je levičarski savez nazvan "Novi narodni front", koji okuplja socijaliste, komuniste, zelene i Nepokorenu Francusku, drugi sa 28,2 odsto. Makronov Preporod s partnerima je na trećem mestu sa 20,6 odsto podrške.

PIJANI UKRAJINSKI KOMANDANT RAZVALJEN OD ALKOHOLA: Ruska vojska sve bliža (FOTO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA