Najnovije

RUSIJA SPREMA ODMAZDU, I TO NUKLEARNU? Potez Dume zaprepastio sve, mobilisani mediji, mreže...

Nadležni odbor ruske Dume radi na uklanjanju proceduralnih prepreka za korišćenje nuklearnog “crvenog dugmeta” u slučaju da Kremlj proceni da postoji legitimna ugroženost od spoljnog neprijatelja.

Ova informacija je donela novu dimenziju ozbiljnosti u ratu u Ukrajini, jer sukob sve više liči na možda najozbiljniji okršaj između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, navodi Rojters.

Za reformu nuklearne doktrine Ruske Federacije biće odgovoran Andrej Kartapolov, bivši zapovednik ruske vojske na frontu u Siriji, gde se borio na strani predsednika Bašara al-Asada. Trenutno služi kao zastupnik vladajuće stranke Ujedinjena Rusija.

Ova eskalacija je usledila nakon što su ukrajinske taktičke rakete ATACMS dometa od 300 kilometara, koje su Kijevu ranije ove godine isporučile Sjedinjene Američke Države, ovog vikenda pogodile grad Sevastopolj na Krimu, usmrtivši najmanje pet osoba, među kojima i troje dece.

Vlasti u Sevastopolju, koje su pod kontrolom Moskve, tvrde da je povređeno najmanje 144 osobe.
Društvene mreže i državni mediji od juče neprestano prikazuju potresne snimke raketiranja Sevastopolja, što ukazuje na to da Rusija možda mobilizuje javnost i time priprema teren za moguću odmazdu.

Moskva nije oklevala da za napad optuži Vašington, navodeći da je „besramnim naoružavanjem Kijeva učestvovao u prolivanju krvi ruskih građana“, nagoveštavajući time da pripremaju odmazdu.

Kakva odmazda će biti, još nije poznato. Ali, prema proceni medija, ruski predsednik Vladimir Putin sada ima jasan argument da iza „specijalne vojne operacije u Ukrajini“ stoji američki imperijalizam, kojeg pokušava da suzbije.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su koordinate leta postavili američki stručnjaci, na osnovu informacija dobijenih iz američkih špijunskih satelita, smatrajući Bajdenovu administraciju direktno odgovornom za napad.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ističe da je ruski predsednik u stalnom kontaktu s vlastima u Sevastopolju i dodaje da je apsolutni prioritet ruske vlade u ovom trenutku pružanje podrške svim žrtvama napada.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti, opisao je incident kao „gnusan i podmukao čin protiv ruskog naroda“.

Ruska PVO je oborila tri od četiri rakete, tvrde ruski izvori. Međutim, prema najnovijim informacijama ruskih državnih medija, „jedna raketa je skrenula sa putanje u završnoj fazi leta, pri čemu je bojeva glava eksplodirala iznad grada“.

OPROBANA METODA ZAPLAŠIVANJA: Makron upozorava na građanski rat ako pobede Le Penova ili Melanšon

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA