Najnovije

Španski parlament raspravlja o predlogu "Žuntsa" za priznavanje nezavisnosti "Kosova"

Grupa poslanika misli da je neprihvatljivo da Španija nepriznavanjem "Kosova" sledi istu strategiju kao Rusija, Kina i Belorusija.

Španski parlament danas raspravlja o predlogu grupe katalonskih poslanika iz separatističke partije "Žunts" (Zajedno za Kataloniju) da vlada ove države prizna nezavisnost takozvanog Kosova prenosi "Gazeta blic".

Partiju je osnovao i predvodi je Karles Pudžemon, bivši predsednik regionalne vlade Katalonije koji je svojevremeno proglasio nezavisnost tog regiona (što je vlada Španije poništila) i potom sa svojim saradnicima pobegao u Belgiju, kako bi izbegao suđenje za pobunu i protivustavne aktivnosti. Uprkos tome što je u nekoliko navrata hapšen u više evropskih zemalja na osnovu španske poternice, nikada nije izručen Madridu.

Zato i ne čudi što će katalonski poslanici od Vlade Španije zatražiti da prizna "Kosovo" kao "pravnu i demokratsku državu sa oko 1,7 miliona stanovnika".

"Odbijanje Španije da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoopredeljenje je prepreka politici uključivanja Zapadnog Balkana u EU, a to je faktor destabilizacije prostora posebno u kontekstu u Ukrajini, koji ovaj deo Evrope doživljava sa posebnom uznemirenošću", navodi "Žunts" u obrazloženju.

"Žunts" smatra da "kao podrška naporima institucija i naroda Kosova u odbrani svog prava da postoje kao nezavisna država, Španija mora odustati od svog odbijanja i mora nastaviti sa trenutnim priznavanjem Kosova".

Ističu da je neprihvatljivo da Španija nepriznavanjem "Kosova" sledi istu strategiju kao Rusija, Kina i Belorusija i navode da Španija već ima indirektne odnose sa "Kosovom" i priznaje kosovske pasoše od januara.

U obrazloženju se predlaže da španska skupština podstakne vladu da prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

BORELJ PRETI SRBIJI! Ili Rusija ili EU

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA