Najnovije

DODIK: Delegate iz Srpske bira Narodna skupština, ne žreb

Dodik je naglasio da ga žreb ne zanima i da u tome neće učestvovati.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da Narodna skupština Republike Srpske bira delegate u Domu naroda, ne žreb, a da ukoliko nešto nije u redu, izbore treba ponoviti.

"Neka se vidi sva farsa do kraja, koju javnost ne primećuje. Ovo što se dešava nije borba za Milorada Dodika, ja sam i dobio sankcije, jer sam se borio na taj način za Srpsku, za dvotrećinsku većinu. Šta sam imao od toga? Sud BiH dva puta presuđuje po istom predmetu bez novih činjenica, treći put presuđuje onako kako traži američka Ambasada", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci komentarišući najavu Centralne izborne komisije BiH da će u ponedeljak, 1. jula, biti organizovano žrebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naglasio je da ga žreb ne interesuje, te da neće učestvovati u tome.

"Sada se vidi kako se drugi izdajnički ponašaju. Nije bio predmet prigovora izbor delegata, nego povređena procedura da se da mišljenje neke strane u ovom slučaju, PDP-a", napominje Dodik, prenosi Srna.

On je poručio da se na nivou BiH neće doneti nijedan zakon koji bi bio na štetu Republike Srpske, napominjući da se zaboravljaju "uspesi" PDP-a i Mladena Ivanića koji je na nivo BiH preneo indirektne poreze, vojsku i sudove. SNSD je nakon parlamentarnih izbora 2022. u BiH prvi put imao četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a opozicija samo jednog. To je omogućilo Dodikovoj stranci da ima kontrolni mehanizam u svojim rukama za sve odluke sa nivoa BiH, jer bez četiri glasa "za" u srpskom Klubu ne može biti usvojen nijedan zakon ili odluka.

Za to vreme, međutim, trajali su pokušaji da se Dodikovoj stranci ospori jedan mandat i da im se praktično iz ruku izbije važan mehanizam zaštite Banjaluke na sarajevskoj sceni, pišu "Novosti".

Sve je krenulo krajem 2022. godine u Narodnoj skupštini RS, gde se kao i uvek nakon parlametarnih izbora u BiH, biralo pet srpskih delegata, predstavnika u Domu naroda Parlamenta BiH. Nakon završenog glasanja dve liste – Dodikova SNSD i PDP Branislava Borenovića, imale su po 12 glasova. Međutim, parlamentarna Izborna komisija, koja je sprovodila izbor delegata, proglasila je nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP i njihovog predstavnika Nenada Vukovića.

Vuković je tako "pao" na 11 glasova, dok je Snježana Novaković Bursać, iz SNSD, ostala na 12 i dobila mandat. Komisija je listić proglasila nevažećim, uz obrazloženje da nije bio ispravno popunjen.

Usledile su žalbe PDP upućene Centralnoj izbornoj komisiji BiH da prizna sporni listić, što je prihvaćeno. Potom se žalio SNSD koji je tražio da se listić proglasi nevažećim. Ceo slučaj se triput našao pred Sudom BiH, koji je u dva navrata odbacio odluke CIK BiH, ali je sada Apelaciono veće odlučio suprotno – da je listić validan.

Prema pravilima Centralne izborne komisije BiH, nakon svega trebalo bi da se održi žreb, odnosno da se imena Vukovića i Novaković Bursaćeve nađu u "bubnju", pa čije bude izvučeno biće delegat u Domu naroda BiH.

Međutim, CIK je u velikom problemu, jer ne zna kako da Novaković Bursaćevoj oduzme mesto kako bi ga dodelio nekom drugom, pošto u važećem Izbornom zakonu BiH ne postoji član koji to definiše. Naime, ona nije prekršila nijedan član zakona koji propisuje u kojim slučajevima izabrani funkcioner gubi mandat, pišu "Novosti".

Kurti o izostanku trilateralnog sastanka: "Kosovo" je normalno, Srbija nije normalna zemlja

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA