Najnovije

Kurti o izostanku trilateralnog sastanka: "Kosovo" je normalno, Srbija nije normalna zemlja

Prištinskom premijeru neophodne tri garancije za nastavak dijaloga, "mi ovo ne možemo bez EU i SAD".

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nakon sastanaka u Briselu, rekao je na konferenciji za novinare da do trilateralnog sastanka nije došlo jer je kosovska vlada zahtevala sprovođenje sporazuma iz Ohrida od prošle godine, da Srbija povuče pismo u kojem je rekla da odustaje od tog sporazuma, kao i da se kosovskim pravosudnim organima isporuči Milan Radoičić, prenela je RTK.

Kurti je naveo i da ne zna kada odnosi sa Srbijom mogu da se normalizuju, kao i da to ima smisla samo s priznanjem "Kosova". Takođe, da tzv. Kosovo i Srbija imaju nenormalne odnose.

"′Kosovo′ je normalno, Srbija nije normalna zemlja. Da bi se promenili odnosi, ne treba da se menja ′Kosovo′, već Srbija. A mi ovo ne možemo bez EU i SAD", istakao je on.

Prema njegovim rečima, danas u Briselu "Kosovo" je bilo "konstruktivno, zadržalo je principijelan stav i bilo je strpljivo u objašnjenjima s američkim i evropskim partnerima".

"Smatramo da su osnovni sporazum i aneks implementacije istaknuto dostignuće u spoljnoj politici ′Republike Kosovo′ za dobrosusedske odnose sa našim severnim susedom, uz barem defakto priznanje u centru, ali je takođe dostignuće Evropske unije, koja je posredovala u svim rundama ovog dijaloga", rekao je Kurti.

Govoreći o razlozima neuspeha sastanka, Kurti je rekao da se od 14. septembra, kada je bio poslednji sastanak na visokom nivou, mnogo toga dogodilo, pre svega incident u Banjskoj, kao i pismo odustajanja od osnovnog sporazuma.

Za njega su neophodne tri garancije za nastavak dijaloga.

"Prva je potpisivanje osnovnog sporazuma, druga garancija je povlačenje pisma Ane Brnabić jer u tom pismu ona kaže da nezavisnost ′Kosova′, članstvo u UN i teritorijalni integritet ′Kosova′ nisu prihvaćeni, a treća garancija koju sam tražio je da predaju glavnog zločinca Milana Radoičića kosovskim vlastima", izjavio je Kurti.

Dodao je da se početkom jula očekuje sastanak dvojice glavnih pregovarača na kojem će se razgovarati o redosledu implementacije, ali da je osnovni sporazum, prema njegovom mišljenju, prvi na listi.

RUSI OPKOLILI UKRAJINSKE JEDINICE: Upali u kotao, neće da se predaju (MAPA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA