Najnovije

Austrijska FPO podnosi Rezoluciju protiv nezavisnosti "Kosova": Nismo smeli da ga priznamo

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), najjača partija u toj zemlji na upravo održanim izborima za Evropski parlament, uputila je austrijskoj Skupštini Predlog rezolucije kojom zahteva da se Parlament izjasni protiv priznanja tzv. Kosova.

U zahtevu, koji su podneli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, a o kojem se trenutno vodi rasprava, ističe se da Kosovo nije nikakva nezavisna država.

"Kosovo je bilo deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999, otcepljeno je od Srbije i do danas ga većina država nije priznala kao nezavisno. Priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih država je, ne samo prekršen i pogažen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija UN 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", navode iz FPO.

Zbog toga, smatraju, austrijska vlada nije smela da prizna "Kosovo".

"Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje sporno i značajne zemlje širom sveta ga ne priznaju. I odnosi sa Srbijom su napeti i nedavno su se dodatno pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko-muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini. Prava i politička autonomija srpske manjine se i dalje ne garantuju“, napominje se u dokumentu.

U rezoluciji, FPO ističe i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je Kosovo u Indeksu o korupciji Transparensi internešenela palo sa 95. na 176. mesto.

"Organizovani kriminal je posebno veliki problem", upozorava FPO.

Zbog svega toga FPO podnosi Rezoluciju protiv priznanja "Kosova" kao nezavisne države i protiv njegovog pristupanja EU.

Ruski „Kindžali“, „Kalibri“ i „Gerani“ zasuli Ukrajinu

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA