Najnovije

DIREKTNO JURI KA METI! Huti prikazali sopstvenu SUPERSONIČNU raketu

Huti (Ansar Alah) su 26. juna predstavili novu balističku raketu koja je korišćena dva dana ranije za gađanje trgovačkog broda MSC Sarah V koji je nosio liberijsku zastavu, a koji je navodno povezan sa Izraelom u Arapskom moru.

Brigadni general Jahja Sarea, vojni portparol grupe, rekao je u kratkom saopštenju da je projektil, nazvan Hatem-2, „hipersonična raketa domaće izrade koja poseduje naprednu tehnologiju, precizna je u pogađanju i dostiže velike domete“.

Video snimak koji su objavili Huti pokazuje lansiranje projektila. Tekst snimka tvrdi da se radi o raketi na čvrsto gorivo sa inteligentnim sistemom kontrole i da postoji više generacija projektila sa različitim efektivnim dometima.

Napad na MSC Sarah V potvrdio je odred Britanske pomorske trgovine, odred Kraljevske mornarice, koji je saopštio da je brod napadnut 24. juna, ali da je njegova posada bezbedna nakon eksplozije u blizini trupa.

Lokacija napada ukazuje da je to jedan od najdaljih protivbrodskih udara koje su Huti izveli do sada.

Hipersonične rakete putuju i manevrišu najmanje pet puta brže od brzine zvuka (5 Maha) na malim visinama u atmosferi, što ih čini izuzetno teškim za praćenje i presretanje.

Čini se da projektil koji su Huti otkrili podseća na iransku proizvodnju Fatah-1, za koju Teheran tvrdi da može da putuje efikasnom brzinom do 15 maha, ili 15 puta većom od brzine zvuka. Raketa ima domet od 1.400 kilometara.

Hipersonične rakete se obično definišu ne samo sposobnošću da dostignu brzine veće od 5 maha, već i sposobnošću da se te brzine održe kroz značajne manevre u atmosferi tokom leta.

Iako iranski projektil Fatah može odgovarati ovom opisu, on je sam u svojoj klasi u pogledu načina na koji to postiže.

VELIKOALBANSKI PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ Okupatoru u Prištini dao je sve ono što nije nijedna vlast još od Drugog svetskog rata!

Izvor: Oružje onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA