Najnovije

JEZIVO UPOZORENJE MEDVEDEVA: Svet je došao do tačke posle koje nema povratka

Moramo očuvati međunarodno pravo po svaku cenu, jer je ono osnova za rešavanje svih protivrečnosti koje su se nakupile tokom godina, istakao je bivši predsednik Rusije

Svet danas nije samo radikalno drugačiji nego ranije, on je, nažalost, došao do tačke posle koje nema povratka, rekao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu . 

On je upozorio da je mirovni predlog Rusije, koji je nedavno predložio predsednik Vladimir Putin, hitan, jer, ukoliko se on ne prihvati, pregovori će se kasnije voditi pod najgorim mogućim uslovima za Kijev, odnosno, na osnovu situacije na terenu.

"Naš zajednički cilj je da učinimo sve da pronađemo osnovu za rešavanje protivrečnosti koje su došle do krajnjih granica", dodao je bivši predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, najbolja osnova za rešavanje nakupljenih problema je međunarodno pravo, "koje smo u obavezi da očuvamo na globalnom nivou, bez obzira na sve sukobe, sporove, odsustvo razumevanja", i uprkos tome što Zapad pokušava da ga zameni nekakvim "redom koji se zasniva na pravilima".

"Ako Zapad ne priznaje ravnopravnost svih država, onda samo mehanizmi međunarodnog prava mogu postati univerzalni protivotrov njegovom diktatu. Da bi se iskorenile moderne kolonijalne prakse, potrebna je odlučna akcija država svetske zajednice", istakao je.

Šta je taj red koji se zasniva na pravilima?

Medvedev je podsetio da je ovaj termin američki Stejt department počeo ponovo da koristi poslednjih decenija, umesto međunarodnog prava. Termin je nastao devedesetih godina i tada je ušao u upotrebu, iako, kako priznaje Medvedev, on "do kraja i nije shvatio na kakav to niz pravila bi trebalo da se oslanja savremeni poredak u svetu". Ipak, kako kaže, siguran je da se tu radi o tome da je Zapad sebi sve dozvolio.

"Sećam se kako je to prvobitno bilo na međunarodnim samitima 2000-ih. Odjednom, umesto izraza 'međunarodno pravo', pojavljuje se ovaj ružni Frankenštajn, a zapadne zemlje sede i nekako namiguju jedna drugoj, kao, razumemo šta to znači. I to (termin) je počelo da se ubacuje u razne deklaracije, razne izjave", objasnio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

On je dodao i da ta konstrukcija - svet/red/poredak koji se zasniva na nekakvim pravilima, nema pravnu osnovu, iako se ona propagira na svim platformama. Ova pravila "tumače se u zavisnosti od trenutne situacije, dok se međunarodno-pravne norme namerno iskrivljuju", rekao je Medvedev.

Naglasio je i da je pravedan svet danas moguće izgraditi samo ukoliko u svetu budu postojale suverene države.

Glavni cilj sankcija je da se nanese maksimalno moguća šteta

"Glavni cilj ove oluje sankcija je da se nanese maksimalna šteta što većem broju ljudi iz zemalja koje mrze. I, uzgred, ne samo njima, nego čak i njihovim saveznicima, jer sankcije Rusiji su, to svi razumeju, lukava i dobro osmišljena igra Vašingtona protiv interesa Evrope. I to su, konačno, počeli da shvataju i u EU, a posebno obični građani", rekao je još Medvedev.

On je upozorio i da se krađa državne imovine u određenim slučajevima može tumačiti kao agresija i podsetio da sada više ni jedna zemlja na svetu ne može biti sigurna da SAD nekada neće pokušati da ukradu njenu imovinu.

"Stepen pravnog nihilizma SAD dostigao je krajnju granicu. SAD su poznate po svojoj krađi stranih država i to otvorene krađe", prokomentarisao je Medvedev.

Nalozi za hapšenje zvaničnika drugih država mogu biti korak bliže svetskom ratu

Takođe, on je skrenuo pažnju i da se pokušaji krivičnog gonjenja zvaničnika drugih zemalja mogu shvatiti kao razlog za objavu rata.

On je tako prokomentarisao naloge za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda protiv ruskih zvaničnika, među kojima je, podsetimo, čak i predsednik Rusije Vladimir Putin, i istakao da tako nešto nikada nije bilo u 20. veku. Iza takvih akcija, kako kaže, stoje otvoreno antiruski nastrojene države. 

Medvedev je zatražio da se ovi nalozi momentalno povuku, budući da ukoliko bi ikada usledilo hapšenje nekog od ruskih zvaničnika u inostranstvu, i to na osnovu naloga koji nema pravnu snagu u Rusiji, to se onda može tumačiti kao povod za objavu rata. A, nepriznavanje imuniteta država i zvaničnika, u nekim slučajevima, znači korak bliže svetskom ratu, upozorio je.

VELIKOALBANSKI PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ Okupatoru u Prištini dao je sve ono što nije nijedna vlast još od Drugog svetskog rata!

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA