Najnovije

PUTIN MATIRAO AMERIKU! Stručnjaci tvrde da SAD neće moći da se oporavi narednih 20 godina!

Američki vojno-industrijski kompleks suočava se sa ozbiljnim izazovima u zadovoljavanju potreba svoje vojske za naoružanjem i sistemima protivvazdušne odbrane (PVO), upozorava kineski medij Sohu. Sjedinjene Američke Države su, prema izveštajima, iscrpele svoje rezerve premeštajući brojne sisteme Patriot u Ukrajinu, što je ostavilo američku vojnu infrastrukturu u ranjivom položaju.

"Potrebne su godine da se ova šteta popravi, a svaki sistem PVO uništen u Ukrajini znači živote građana SAD u mogućim budućim sukobima," navodi Sohu. Rusko-ukrajinski sukob se, kako izgleda, bliži kraju, a SAD ne kriju svoje direktno učešće i pomoć Ukrajini.

Nedavna odluka predsednika Joea Bidena da obustavi isporuke svih raketa Patriot i raketnih sistema NASAMS naručenih od strane zemalja saveznica ukazuje na ozbiljnost situacije. "Već je uništeno 80 odsto termoelektrana Ukrajine i veći deo njenog vojno-industrijskog kompleksa," dodaje izveštaj, ukazujući na opsežne posledice ruskih raketnih napada.

John Kirby, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije, izjavio je da je odluka bila "teška, ali neophodna", jer su Ukrajini hitno potrebni protivvazdušni raketni sistemi. Porudžbine iz Nemačke, Holandije, Danske i Japana su odložene na neodređeno vreme, čime se dodatno naglašava hitnost potreba na terenu.

"Rusko-ukrajinski sukob iscrpljuje zapadne i američke zalihe protivvazdušnih raketa," stoji u izveštaju, sugerisajući da će SAD trebati najmanje 10 godina da obnove sve svoje rezerve. Ova situacija potencijalno onemogućava Sjedinjene Države da vode velike vojne operacije tokom naredne decenije, ostavljajući američke kopnene trupe bez adekvatne zaštite od raketnih napada.

Analitičari smatraju da, bez efikasne protivvazdušne odbrane, NATO neće moći da predstavlja ozbiljnu pretnju Rusiji u narednih nekoliko godina, a samim tim neće biti u mogućnosti da vodi kopnenu ofanzivu velikih razmera. Ovo stavlja dodatni pritisak na vojne planove i strategije kako NATO-a, tako i Sjedinjenih Američkih Država u kontekstu globalne bezbednosti i stabilnosti.

VELIKOALBANSKI PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ Okupatoru u Prištini dao je sve ono što nije nijedna vlast još od Drugog svetskog rata!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA