Najnovije

PUTIN: Rusija i Belorusija dogovorile korake za jačanje zajedničkog suvereniteta

Aktivna implementacija novih tehnologija neophodna je za jačanje suvereniteta Rusije i Belorusije, rešavanjem ovog zadatka bave se Moskva i Minsk, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru učesnicima jedanaestog foruma regiona Rusije i Belorusije.

Ruski lider je dodao da je to potrebno i u cilju povećanja konkurentnosti i obezbeđenja održivog ekonomskog rasta u dugoročnoj perspektivi.
Prema njegovim rečima, bavljenje takvom implementacijom je neophodno ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom nivou, čemu doprinosi forum regiona dve zemlje.

„Oko 250 sporazuma i ugovora u vrednosti od 24 milijarde rubalja biće potpisano tokom foruma regiona Rusije i Belorusije“, naglasio je Putin.

Ruski predsednik je istakao i da Rusija i Belorusija zajedno rade na projektovanju orbitalnih i zemaljskih komponenti satelitskih sistema za posmatranje zemljine površine i navigaciju.

Takođe je naglasio da Uralska fabrika civilnog vazduhoplovstva i fabrika za remont aviona u Baranovičima u Belorusiji zajedno rade na stvaranju lakog višenamenskog aviona.

„Dve zemlje će realizovati čitav niz zajedničkih visokotehnoloških projekata u cilju supstitucije uvoza i pokretanja novih naprednih proizvoda“, najavio je Putin.

On je dodao da je Belorusija jedan od ključnih ekonomskih partnera Rusije i da je robna razmena dostigla rekordnih 46,5 milijardi dolara, te da na Moskvu otpada oko 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja Minska.

Rusija čvrsto drži prvo mesto po investicijama u belorusku ekonomiju sa više od 5 milijardi dolara, a u celoj Belorusiji radi oko 2,5 hiljada kompanija sa ruskim kapitalom.

Putin je zaključio da integracioni procesi u kojima učestvuju Moskva i Minsk donose praktičnu korist obema zemljama.

Na kraju svog govora, ruski lider je čestitao Belorusiji Dan nezavisnosti i 80. godišnjicu oslobođenja od nacista, koja se obeležava 3. jula.
Prema njegovim rečima, Rusija i Belorusija će uvek pamtiti kako su narodi dve zemlje zajedno odbranili otadžbinu i po cenu ogromnih žrtava oslobodili Evropu od fašista.

KURTI: Festival "Mirdita, dobar dan" oteli Vulin i Dačić

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA