Najnovije

ŠOK ZA NATO I CEO ZAPAD: Moskva otkrila planove, proces je počeo i ništa ga ne može zaustaviti!

Rusija planira da u bliskoj budućnosti potpiše sveobuhvatan sporazum o saradnji sa Iranom, tekst dokumenta će uskoro biti završen, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

- Očekujemo da će ovaj sporazum biti potpisan u bliskoj budućnosti, jer je rad na tekstu već pri kraju. Pronađene su sve potrebne formulacije - rekao je Rudenko.
Prema njegovim rečima, sada je glavni zadatak za dve zemlje da završe određene procedure vezane za potpisivanje ovakvih dokumenata.

Odnosi Rusije i Irana zasnivaju se na Ugovoru o osnovama odnosa i principima saradnje. Potpisan je 2001. godine i automatski se obnavlja svakih pet godina. Poslednjih godina Moskva i Teheran su došli do zaključka da dokument ne ispunjava nove geopolitičke realnosti i viši nivo saradnje.

Aktivan rad na novom sporazumu počeo je u januaru 2022. godine. Međutim, nakon dve godine rada na dokumentu, Ministarstvo spoljnih poslova nije moglo da da okviran vremenski okvir za zaključivanje sporazuma.
U junu 2024. godine, zaključivanje sporazuma je suspendovano zbog „problema sa iranskim partnerima“. Mesec dana ranije, u Iranu se srušio helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem.

Sporazum će postati „najvažniji fundamentalni dokument koji može da odredi rusko-iransku interakciju u narednim godinama, a možda i decenijama“, obećao je ruski ambasador u Teheranu Aleksej Dedov.

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI! Svet čeka odluku Amerike, ako pristanu da podrže saveznike...

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA