Najnovije

KREĆE NEVIĐEN HAOS! Ukrajina se sprema za istorijski poraz, prvi korak - smena glavnokomandujućeg Sirskog?!

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski uskoro bi mogao biti smenjen. U parlamentu ga kritikuju zbog vojnih neuspeha, a izvori iz kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog navode da se nad generalom nadvijaju crni oblaci, pišu RIA Novosti.

Istorija se ponavlja

Kao i u slučaju generala Valerija Zalužnog, ulogu "barjaktara" za njegovu smenu preuzela je poslanica "Sluga naroda" Marjana Bezuglaja. Ona je za propast fronta u Harkovskoj oblasti optužila generalitet — nisu adekvatno pripremili odbrambene linije.

Za to su odgovorni ljudi bliski trenutnom glavnokomandujućem.

- Generalske frakcije nastavljaju da uništavaju našu budućnost. I Sirski je deo tog procesa - smatra Bezuglaja.
Zelenski je polagao velike nade u novog glavnokomandujućeg. Tvrdio je da on ima "uspešno iskustvo u odbrani" i "uspešno iskustvo u napadu". Očekivao je od Sirkog konkretan plan akcija, rešavanje problema vojnika i smanjenje preterano naduvanog štaba.

Razočaranje u Kijevu

Savetnik predsedničkog kancelarije Mihail Podoljak je precizirao: general mora da "spreči stagnaciju na liniji fronta koja negativno utiče na javno mnjenje". Sirskom je dat pun mandat, ali se ništa nije promenilo nabolje za Kijev.

- U predsedničkoj kancelariji smatraju da civilne vlasti čine sve što mogu za vojsku. Oni su želeli mobilizaciju, dobili su je, i to bez demobilizacije, protiv koje je bio generalitet. Postigli su obnovu američke vojne pomoći. Prošlo je nekoliko meseci. Gde su rezultati? - objašnjava ukrajinski politikolog Ruslan Bortnik.

Lokalni mediji potvrđuju: verovatnoća smene Sirkog je visoka.

- Ako se situacija makar ne stabilizuje, glavnokomandujući OSU biće smenjen - rekao je izvor blizak kancelariji Zelenskog.

Kandidati za zamenu

Postoji nekoliko opcija za zamenu. Među njima je predsednički opunomoćenik za pitanja realizacije međunarodnih bezbednosnih garancija i razvoja Odbrambenih snaga Jevgenij Mojšuk, bivši zamenik Zalužnog. Pominje se i šef Državne granične službe Sergej Dejnego, kao i šef GUR Kiril Budanov.
Navodno mu je već ponuđena pozicija, ali je odbio u poslednjem trenutku. Takođe, Mojšuk se ističe kao neko ko može da organizuje komunikaciju između Generalštaba i predsedničke kancelarije.

Prema informacijama Bezuglaje, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk i bivši glavnokomandujući OSU Ruslan Homčak takođe "diskretno pokušavaju da povećaju svoje šanse". Zelenski je smenio Homčaka 2021. godine, postavivši Zalužnog.

Homčak je, poznato je, doživeo neuspeh u Donbasu. Konkretno, on je komandovao trupama koje su ušle u ilovajski kotao krajem avgusta 2014. godine.

Pokušaj opravdanja

Stručnjaci koje je intervjuisala RIA Novosti objasnili su politički smisao napada na Sirkog.

- Potpuno ista priča kao i sa Zalužnim. Ali izgleda da je ovo za sada samo informativna kampanja. Ni Zelenski ni njegova kancelarija trenutno nemaju stvarne razloge za takve akcije. Nisu zabeleženi konkretni očigledni i katastrofalni propusti Sirkog - napominje stručnjak Finansijskog univerziteta pri vladi Rusije Denis Denisov.

Prema njegovim rečima, i šef kancelarije Andrej Jermak i sam Zelenski razumeju: svaka promena u vođstvu vojske, posebno među odgovornima za operativno-taktičke mere, predstavlja veliki rizik.

- To što protiv Sirkog nastupa ista Bezuglaja je zanimljiva činjenica. Informaciona situacija se namerno podgreva. traže se buduće mete za kritiku - smatra politikolog Aleksandar Dudčak.

Verovatno je da su u Kijevu već shvatili: front će se uskoro urušiti. Sada hitno traže opravdanje, zaključuju RIA Novosti.

NISU SLUŠALI PUTINA, SADA DOLAZI TEŠKA KAZNA! Zapadni zvaničnici tajno govore o najgorem scenariju!

Izvor: Infrmer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA