Najnovije

NERVNIM GASOM HTEO DA TRUJE NEMUSLIMANE: Ko je Igor koji je uhapšen zbog terorizma, planirao napad kamionom

Igor Despotović (25) uhapšen je danas u Beogradu zbog sumnje na terorističko udruživanje, nakon krvavog napada ispred izraelske ambasade koji je izveo Miloš (Salahudin) Žujović.

- U Beogradu je uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje. Reč je Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad - rekao je Dačić.

- Postupak protiv njega se i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora. On je posle toga nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta. Akcija policije se nastavlja na više lokacija u Srbiji - izjavio je ministar Ivica Dačić.

Kurir je ranije pisao o Despotoviću, koji je ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih dela.

- Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajnju od tri godine, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kao i vreme provedeno na meri zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora - obrazloženo je ranije ove godine.

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

- Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država - navodi se u optužnici.

Despotović je hapšen i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom "Sarin"!

Despotović je već osuđivan zbog sličnog dela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda. Radikalni islamista Despotović, tada je u akciji BIA uhapšen 2017. godine kada se spremao da kamionom po uzoru na teroristički čin u Barseloni gazi ljude po centru Beograda.

RUSKI ISKANDERI ŽESTOKO UDARILI NA VOJSKU UKRAJINE: Sve postalo pepeo i dim (VIDEO)

Izvor: Kurir.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA