Najnovije

UKRAJINA U VELIKOM PROBLEMU: Zelenski priprema "plan za okončanje rata"

Kijev ima velike gubitke i nema mnogo vremena, rekao je Zelenski.

Ukrajina priprema "sveobuhvatan plan" za okončanje sukoba sa Rusijom koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, rekao je Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, nakon sastanka sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar.

"Takođe ćemo razraditi sve druge tačke formule mira i pripremiti sveobuhvatan plan koji će biti na stolu pred našim partnerima. Za nas je veoma važno da pokažemo plan za okončanje rata koji će podržati većina sveta. Ovo je diplomatski put na kojem radimo", rekao je Zelenski. 

Takozvana formula mira je dokument od deset tačaka koji je Zelenski predstavio u novembru 2022. godine, a koji, između ostalog, predviđa da Rusija ustupi svu nekadašnju ukrajinsku teritoriju, povuče sve svoje trupe, plati reparacije i preda se sudovima za ratne zločine.

Moskva je taj plan "koji nema veze sa stvarnošću" odbacila kao nerealan.

Ukrajina "mora da bude jaka na bojnom polju jer Rusija poštuje samo snagu", dodao je Zelenski.

Komentar Zelenskog usledio je nakon što je u četvrtak potpisao dugoročni bezbednosni pakt sa EU, obavezujući blok na višegodišnju vojnu i finansijsku pomoć Kijevu.

SAD i nekoliko njenih saveznika potpisali su sa Kijevom odvojene sporazume  obećavajući da će pomagati Ukrajini "na duge staze". 

Zapadne diplomate su otvoreno rekle da je svrha takvih sporazuma da zaštite ukrajinsku politiku u slučaju da Donald Tramp pobedi na novembarskim predsedničkim izborima u SAD.

Govoreći u Briselu, Zelenski je tvrdio da Ukrajina "ne želi da produžava rat" i da ne želi da sukob traje "godinama". 

"Imamo mnogo ranjenih i poginulih na bojnom polju. Moramo da stavimo mirovni plan na sto u roku od nekoliko meseci", rekao je on, ne iznoseći detalje.

Kijevski režim je stidljivo govorio o ukrajinskim žrtvama, navodeći umesto toga da je naneo ogromne gubitke ruskim snagama. Prema ruskom ministarstvu odbrane, Ukrajina je izgubila 35.000 vojnika samo u maju i blizu 500.000 od početka sukoba.

RUSI UŠLI U DONBASKI NJUJORK! Ukrajinski vojni ekspert očekuje ulične...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA