Najnovije

Lokalni izbori u Srbiji: Gde je neizvesno?

Sudeći prema prvim rezultatima takva situacija biće u Nišu, a opozicija navodi da je neizvesno i u Čačku, kao i na beogradskim opštinama Stari grad, Vračar i Novi Beograd.

Sa nešto manjom izlaznošću nego prošle godine, juče je završeno glasanje na lokalnim izborima u Srbiji, a prema prvim rezultatima u većini mesta najviše glasova osvojila je lista okupljena oko Srpske napredne stranke.

Pobeda ove liste, koja je uoči izbora najavila da će nastupiti u najširoj koaliciji, u nekim mestima bila je ubedljiva, a dobar rezultat ostvarili su u gotovo svim većim gradovima, poput Beograda ili Novog Sada gde su prema preliminarnim rezultatima osvojili oko 52 odsto glasova.

U nekim mestima, međutim, formiranje vlasti biće neizvesno, a sudeći prema prvim rezultatima takva situacija biće u Nišu, kao i beogradskim opštinama Stari grad i Vračar. 

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je sinoć da je njihova lista pobedila u svim gradovima i opštinama sem u Kanjiži, Bačkoj Topoli, Senti i Tutinu.

Na istoj konferenciji za medije predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštavajući prve rezultate izbora, rekao je da je najteža utakmica bila u Nišu gde je grupa građana "Dr Dragan Milić" dobila oko 23 odsto glasova, dok je opozicija ubedljivo poražena. Vučić je rekao da će njegov predlog biti da se razgovara.

Inače, lista okupljena oko SNS-a u Nišu je osvojila oko 45 odsto glasova.

Nosilac liste "Dr Dragan Milić", lekar Dragan Milić, izjavio je sinoć nakon objavljivanja prvih rezultata da neće biti nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom. Milić je rekao da uspeh zajednički i izrazio zahvalnost listama "Kreni-promeni", "Nada" i "Biram borbu".

Da postoje i druge mogućnosti koalicija najavio je prvi na listi SNS "Biramo Niš" Dragoslav Pavlović koji je rekao na konferenciji za novinare da njihova lista zajedno sa Ruskom strankom može da formira vlast u gradu.

Narodni pokret Srbije, s druge strane, saopštio je jutros na osnovu 100 odsto biračkog materijala, da je SNS osvojila 29 mandata i neće moći zajedno sa Ruskom strankom, koja ima jedan mandat, da formira većinu od 31 odbornika.

Sinoć su izbornu pobedu opozicije objavili i u Čačku, a Pavle Jelisijević iz Grupe građana "Probudimo Čačak" izjavio je novinarima da je "Čačak drugi slobodan grad posle Niša". On je rekao da su prema njihovim rezultatima, opozicione liste osvojile 53 odsto glasova, a koalicija okupljena oko SNS-a 43 odsto.

Nešto drugačije, upravo obrnute rezultate, saopštio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je rekao da je lista "Čačak sutra" osvojila 53 odsto glasova, a opozicija 43 odsto, koliko se dobije kada se saberu rezultati opozicionih lista koje je on izneo.

Šef Izbornog štaba Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Čačku Boško Obradović izjavio da "dok ne izbrojimo bukvalno poslednji glas, sa svakog od 104 biračka mesta u gradu Čačku neće se znati definitivan rezultat". Dodao je da je slična situacija i u nekim drugim gradovima i opštinama, od Užica, preko Gornjeg Milanovca do Niša i Valjeva.

U Valjevu je SNS proglasio ubedljivu pobedu (58 odsto) nad ujedinjenom opozicijom sa liste "Svanuće" (32 odsto), dok je u Užicu iz izbornog štaba SNS-a saopšteno da su osvojili 45 odsto glasova i da će formirati vlast sa Zdravom Srbijom.

SNS je proglasio pobedu i u Gornjem Milanovcu navodeći da su osvojili 51 odsto glasova. 

Da je od 17 beogradskih opština neizvesno ko će formirati vlast u dve čulo se sinoć u izbornom štabu SNS-a, dok su iz opozicionog štaba "Biram borbu" naveli da se radi o opštinama Stari grad i Vračar. Opozicija je proglasila pobedu i na Novom Beogradu.

Saopštavajući prve rezultate novinarima, Dobrica Veselinović sa liste "Biramo Beograd" rekao je da će lista oko SNS moći sama da formira vlast u Beogradu, ali da će na Starom gradu to moći da učini opozicija. Tada je najavio razgovore sa listom Marka Bastaća.

Miroslav Aleksić sa iste liste dodao je da opozicija ubedljivo vodi i u trci za skupštinu opštine Vračar gde su osvojili, prema sinoćnjim podacima, 42 odsto glasova, dok lista oko SNS-a ima 37 odsto.

Ovog jutra nove informacije oko Vračara saopštio je predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Đorđević koji je rekao da ova stranka ima koaliciju za formiranje vlasti.

Kako je dodao sa još najmanje tri izborne liste utvrdili su većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini. Istakao je i da će ovo biti jedina opština u Srbiji gde će u lokalni parlament ući čak osam izbornih lista. 

Novobeogradski odbor Demokratske stranke objavio je na Iksu da su na lokalnim izborima na Novom Beogradu pobedile opozicione liste "Biramo Novi Beograd" i "Kreni-promeni".

Prema rezultatima koje je sinoć pročitao Aleksandar Šapić, nosilac liste za Beograd koalicije okupljene oko SNS-a, na Novom Beogradu ova lista osvojila je oko 47 odsto glasova, dok su opozicione liste "Biramo Novi Beograd" (18 odsto) i "Kreni-promeni" (26 odsto) ukupno osvojile 44 odsto glasova, prema podacima saopštenim iz izbornog štaba SNS-a.  

„Vašington post“: Ukrajinski vojnici su neobučeni, nespremni za front i ne žele da se bore

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA