Najnovije

Šta se dogodilo s američkim nosačem aviona koji je bio na meti Huta?

Iako američki zvaničnici demantuju da je do napada uopšte došlo, ponašanje kapetana tog broda probudilo je sumnju u zvanične izjave Ministarstva odbrane.

Jemenski Huti su u petak, 31. maja 2024. izveli raketni napad na američki nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer" u Crvenom moru - tako makar tvrdi portparol te organizacije Jahja Sarija.

Dva dana kasnije, Huti su sproveli nove napade na američke snage u tom delu sveta, njih ukupno šest, naveo je jemenski portparol.

"U severnom delu Crvenog mora, napali smo američki nosač aviona 'Ajzenhauer' sa nekoliko raketa i dronova", rekao je Sarija. Što se tiče američkog razarača, nastavio je, napadnut je dronovima.

Napadi predstavljaju odmazdu za šest američkih i britanskih udara na teritoriji Jemena, u kojima poginulo 16 ljudi i ranjena 41 osoba.

 Ukoliko se ispostavi da su Huti zaista pogodili američki nosač aviona - za šta još uvek nema konkretnih dokaza - to bi nesumnjivo bio napad bez presedana u okršajima proameričke koalicije i jemenskih militanata, koji traju od decembra prošle godine.

Američki zvaničnici su ubrzo demantovali tvrdnje Huta, navodeći da im "nije poznato" da je došlo do bilo kakvih napada.

Međutim, jedan potez kapetana nosača aviona "Ajzenhauer" ponovo je podgrejao sumnju. Naime, kapetan Kris "Čauda" Hil je u subotu, 1. juna na društvenoj mreži Iks objavio naizgled običan video, na kom se vidi avion koji sleće na američki nosač. Za kapetana koji je izuzetno aktivan na društvenim mrežama, takva objava nije ništa čudno.

Međutim, korisnici društvenih mreža ubrzo su pronašli da je reč o snimku koji Hil okačio na svom Instagram nalogu još 4. marta ove godine, zbog čega odluka da ga objavi neposredno nakon navodnog napada Huta deluje još čudnije. Dan kasnije, on je na Iksu "lajkovao" objavu u kojoj se navodi da su vesti o "tonjenju" američkog nosača lažne, bez dodatnih komentara.

Hil je, ne obazirući se na komentare i spekulacije u komentarima svojih objava, nastavio da kači fotografije i video-zapise kao i ranije, na osnovu kojih se ne može utvrditi da li je brod pogođen ili ne, kao i da li je načinjena bilo kakva šteta.

Pojedini korisnici društvenih mreža uočili su još jednu zanimljivost: naime, nosač aviona "Ajzenhauer" je, neposredno nakon navodnog napada, krenuo da se udaljava od Jemena i plovi ka severu.

Zvaničnog objašnjenja za ove, u najmanju ruku čudne poteze američkog nosača aviona i njegovog osoblja, i dalje nema.

Iako nema ni konkretnih dokaza da su Huti zaista pogodili "Ajzenhauera", ponašanje posade tog broda i štura saopštenja američkog ministarstva odbrane ukazuju da je moguće da se u Crvenom moru desilo nešto što bi Amerikance navelo na (makar privremeno) povlačenje.

SKANDAL TRESE UKRAJINU: Komandant koristio vojsku za izgradnju svoje kuće (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA