Najnovije

Dugin: Ako Rusija pobedi u Ukrajini, Zapad će prestati da se ponaša prema Srbiji kao sad

Sudbina čovečanstva neposredno zavisi od toga da li će Rusija pobediti u Ukrajini, ocenio je ruski filozof.

Ako pobedimo, Zapad će prestati da se ponaša prema Srbiji kao sad – i u odnosu na Kosovo i Metohiju, i u odnosu na poziciju Srbije i Republike Srpske, biće veoma ozbiljnih promena, izjavio je ruski filozof i geopolitičar Aleksandar Dugin za "Večernje novosti".

Dodao je da će odnos snaga u Istočnoj Evropi biti preispitan, jer će Rusija biti sasvim druga država - punovredna velesila, od čijih odluka i pozicije će zavisiti evropska i svetska politika.

"To znači da ćemo imati snage, mogućnosti, autoriteta i uticaja da pomažemo našim bratskim srpskim prijateljima više i delotvornije nego sad", rekao je Dugin u intervjuu beogradskom listu.

Takođe, naglasio je da sudbina čovečanstva neposredno zavisi od toga da li će Rusija pobediti u Ukrajini ili "još nekako", to jest upotrebom nuklearnog oružja.

"Sada je Rusiji veoma teško da pobedi, ali ona uopšte ne može da izgubi, jer ako ne bude pobede u Ukrajini, neće biti ničega. Neće biti same Rusije. Dakle, ako ne bude Rusije, neće biti ni Srbije. I sveta neće biti", precizirao je ruski filozof, te dodao da ako bude "još nekako", onda niko neće preostati.

Pobeda u Ukrajini će, prema njegovim rečima, imati veoma veliki uticaj na svu evropsku politiku.

U intervjuu "Večernjim novostima" Dugin je konstatovao i da se u ovim trenucima balansira na ivici velikog rata, te da je nejasno šta nas od njega deli, ali ga Rusija svakako neće započeti.

Što se tiče izbora u Americi, smatra da su isti presudni za dalju sudbinu sveta i da će verovatnoća velikog rata porasti do kritične tačke ako demokrate pobede na predsedničkim izborima, dok je, kako kaže, Donald Tramp realista i pragmatičar, i ako iskrsne pitanje uništenja čovečanstva, on će vagati cenu takvog čina, i postići nekakav dogovor.

Ruski filozof je pojasnio i da shvata da Srbija u ovom trenutku pokušava da se "iskobelja", kao što to, na primer, čine Mađarska i Turska, koje nastoje da ne ulaze u sukobe i da se ne priključuju nijednom taboru iz raznih razloga – uključujući one geografske i političke.

"Ali ako dođe do opšteg bratoubilaštva, mislim da će pogoditi sve, pa i Evropu. Možda će se taj rat, kao građanski, proširiti i na samu Ameriku", zaključio je Dugin.

NAJOPASNIJI RUSKI AVIONI SU NA 200 KILOMETARA OD UKRAJINE: Supersonični bombarderi, brutalna ruska baza

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA