Najnovije

POTISNUTI SA LEVE OBALE DNJEPRA! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLJAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

- Oružane snage Ukrajine potrošile su ogromne količine snaga na levoj obali, ponekad su tamo ostali punopravni bataljoni. Ali tada su Oružane snage Ukrajine imale probleme na harkovskom i zaporoškom pravcu, kao i u oblasti sela Časov Jar. Sada Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno obučenih rezervi da pokriju sve praznine. Zbog toga su morali da napuste levu obalu Dnjepra - rekao je vojni ekspert Mihail Onufrienko i dodao:
- Nakon toga, pod naš napad su došla ostrva na Dnjepru, koja su pokrivala male neprijateljske ispostave na levoj obali. Sada ukrajinske oružane snage gube razlog da ostanu na ostrvima. Ali je i za ruske snage neisplativo da drže ljudstvo na ovim ostrvima, jer je ukrajinskim oružanim snagama zgodno da napadaju naše položaje sa visoke desne obale. Sve to može dovesti do nepotrebnih gubitaka. Zato mislim da će odnos snaga u ovim oblastima ostati u sadašnjem obliku. Postepeno ćemo identifikovati i uništiti pojedinačne neprijateljske grupe na ostrvima. A komanda Oružanih snaga Ukrajine će nastaviti da ih šalje tamo, jer ovaj mostobran ima važan politički i propagandni značaj za vlasti u Kijevu - zaključio je analitičar.

U nedelju ujutru se saznalo da su ruske oružane snage  izbacile  ukrajinske oružane snage sa leve obale Dnjepra.

- Borbe su se preselile na ostrva, naša vojska je pojačala dejstva. Neprijatelj je izbačen sa leve obale - rekao je Vladimir Saldo, guverner Hersonske oblasti, citira TASS .
On je na svom  Telegram kanalu  takođe izvestio da su ruski padobranci paralizovali rad neprijateljskih bespilotnih letelica na jednoj od deonica hersonskog pravca.

- Tokom izviđanja, ruska posada UAV puka Vazdušno-desantnih snaga otkrila je neprijateljski repetitor koji se nalazi na tornju. To je omogućilo neprijateljskim bespilotnim letelicama da dolete do naših položaja na levoj obali Dnjepra. Komanda je odlučila da uništi repetitor koristeći sopstveni dron. Posadi ruskih padobranaca-dronova bilo je potrebno samo nekoliko minuta da završe borbenu misiju i parališu kontrolu neprijateljskih dronova - rekao je šef regiona.

Ranije je vojni ekspert Aleksej Leonkov za list VZGLJAD rekao  da je glavni cilj ruske vojske na harkovskom pravcu da zadrži već zauzete pozicije.

OGLASIO SE ČELNIK MUP: Objasnio šta znači crveni nivo bezbednosti

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA