Najnovije

Istraživanje javnog mnjenja: Većina Crnogoraca podržava rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Ukoliko bi na narednim parlamentarnim izborima sve partije samostalno nastupile, Pokret Evropa sad (PES) bi osvojio 22,8 odsto glasova, a Demokratska partija socijalista (DPS) 21,1 odsto, rezultat je ankete crnogorskog naučno-istraživačkog instituta.

Najavljenu inicijativu o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu podržalo bi 41,7 odsto građana Crne Gore, pokazuju podaci istraživanja Instituta DAMAR, koje je sprovedeno od 16. do 23. maja, prenose crnogorski mediji.  

Prema tim podacima, protiv ove inicijative bi bilo 32,5 odsto, a formiran stav na ovu temu nije imalo 25,8 odsto ispitanih građana.

Istraživanje je pokazalo i da je crnogorski predsednik Jakov Milatović, sa prosečnom ocenom 3,26, najbolje ocenjeni političar u Crnoj Gori.

Navodi se da nakon Milatovića sledi predsednik Vlade Crne Gore i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić sa prosečnom ocenom 3,09.

Bivši predsednik i premijer Crne Gore i nekadašnji predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je na trećem mestu sa prosečnom ocenom 2,77.

Prema rezultatima istraživanja na četvrtom mestu je bivši predsednik Skupštine i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa prosečnom ocenom 2,73, a peti je bivši premijer i predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji, prema istraživanju ima prosečnu ocenu ocena 2,67.

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je na šestom mestu sa porosečnom ocenom 2,59, dok je nakon njega predsednik DPS Danijel Živković, čija je prosečna ocena 2,53.

Osmi je predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić koji ima prosečnu ocenu 2,5.

Istraživanje  Instituta DAMAR je pokazalo i da, ukoliko bi na narednim parlamentarnim izborima sve partije samostalno nastupile, Pokret Evropa sad (PES) bi osvojio 22,8 odsto glasova, a Demokratska partija socijalista (DPS) 21,1 odsto

Podaci istraživanja pokazuju da bi Novu srpsku demokratiju glasalo 7,7 odsto građana, Demokratsku Crnu Goru sedam odsto, Bošnjačku stranku 6,7, a Demokratsku narodnu partiju šest odsto.

Građanski pokret URA osvojio bi 3,9 odsto glasova, a Socijalističku narodnu partiju zaokružilo bi 3,7 odsto ispitanih.

Iz DAMAR-a su saopštili da rezultati istraživanja govore i da bi na narednim parlamentarnim izborima sigurno glasalo 44,8 odsto građana, a verovatno bi glasalo 27,9 odsto.

Kako su naveli, 13,5 odsto građana je neodlučno, dok biračko mesto sigurno ne bi posetilo 13,8 odsto građana.

Prema istraživanju članstvo Crne Gore u NATO savezu podržava 53 odsto ispitanih građana, suprotnog mišljenja je 39,4 odsto, a neopredeljeno je 7,6 odsto građana.

Da Crna Gora bude deo Evropske unije (EU) želelo bi 71,3 odsto ispitanika, šest odsto nema jasan stav po tom pitanju, dok je protiv EU članstva 22,7 odsto građana, saopštili su iz DAMAR-a.

RUSI POGODILI CENTAR KONTROLE BESPILOTNIH LETELICA: Sve je srpženo za jednu sekundu (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA