Najnovije

VAŠINGTON U STRAHU: "Kijev više nema šta da izgubi"

Bela kuća strahuje da bi, dopuštajući Ukrajini da izvrši napade američkim oružjem na rusku teritoriju, neprijateljstva mogla da eskaliraju u sukob sa upotrebom nuklearnog oružja, piše "NJujork tajms".

Prioriteti Sjedinjenih Država i Ukrajine u sukobu sa Rusijom razilaze se zbog moguće nuklearne eskalacije, piše "NJujork tajms" i dodaje da je u Vašingtonu nejasno kako bi tačno mogao izgledati prihvatljiv kraj rata u Ukrajini.

Privatno, savetnici američkog predsednika DŽoa Bajdena priznaju da se prioriteti SAD i Ukrajine razlikuju u ovom trenutku.

"Ukrajina više nema šta da izgubi od eskalacije sukoba sa Rusijom", ocenjuje list.

Kako su istakli, Bela kuća strahuje da bi, dopuštajući Ukrajini da izvrši napade američkim oružjem na rusku teritoriju, neprijateljstva mogla da eskaliraju u sukob sa upotrebom nuklearnog oružja.

Prošle nedelje je američka administracija dozvolila Ukrajincima da koriste oružje koje im je prebačeno protiv ciljeva na ruskoj teritoriji u blizini oblasti Harkov, ali je ostavila na snazi zabranu prekograničnih udara operativno-taktičkim raketama ATACMS i drugim vatrenim oružjem dugog dometa.

Poslednjih nedelja i meseci neki ukrajinski napadi na ruske pogranične oblasti pogodili su civile i kritičnu infrastrukturu, prouzrokujući i desetine civilnih žrtava.

Vladimir Putin je istakao da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji.

Rekao je da će Moskva uspostaviti "sanitarni kordon" u oblastima koje kontroliše Ukrajina kako bi sprečila nove napade.

Prošlog meseca Putin je izjavio da cilj ruske ofanzive na Harkov nije zauzimanje samog grada, već stvaranje bezbednosne zone.

ZAPAD PREŠAO CRVENU LINIJU: Mađari potvrdili najcrnje slutnje

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA