Najnovije

BELA KUĆA SPREMILA UKRAJINCIMA: Nastavak agonije i još smrti i bede

Sjedinjene Američke Države neće slati vojno osoblje, savetnike ili instruktore u Ukrajinu, ali isto tako Vašington veruje da za postizanje mira u svetu Zapad treba da prebaci više oružja Ukrajini i izdrži duže od Ruske Federacije, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan.

"Ne planiramo da šaljemo vojnike, vojne savetnike ili instruktore da obučavaju Ukrajince u Ukrajini. Međutim, američko oružje koje stiže u tu zemlju menja situaciju koja se razvijala negativno po Kijev", rekao je Salivan tokom brifinga za na putu za Francusku.

Istovremeno, Salivan je izjavio da se Ukrajina našla "u dubokoj krizi" zbog kašnjenja u slanju američke pomoći, kao i da se Vašington nada da će na kraju Oružane snage Ukrajine moći ne samo da održe odbranu, već i da pređu u ofanzivu.

"Moramo da pošaljemo jasnu poruku (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da on ne može da izdrži duže od nas i da nas ne može podeliti. U narednim nedeljama imaćemo dobru priliku da stavimo ne samo tačku na kraj, već i uzvičnik", ocenio je Salivan i istakao da će SAD u narednim nedeljama objaviti novu vojnu pomoć Ukrajini.

Prema njegovim rečima, slobodni svet mora da poveća pomoć Ukrajini i obezbedi da se isporuče neophodni kapacitet, a među neophodnim uslovima za rešavanje kriznih situacija je i rešenje na Bliskom istoku.

Kako je naveo, Hamas mora da prihvati predlog koji će pomoći u rešavanju situacije u Gazi.

Bajden će se sastati sa Zelenskim u Francuskoj

Salivan je istakao da će se američki predsednik DŽozef Bajden sastati sa Vladimirom Zelenskim u Francuskoj tokom ceremonije povodom 80 godina od Bitke za Normandiju u Drugom svetskom ratu.

Bajden je juče stigao u Francusku.

Najavljeno je da će predsednik SAD provesti pet dana u Francuskoj, gde će govoriti tokom ceremonije i u okviru zvanične državne posete, razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Pročitajte OVDE šta su Rusi poručili Francuzima

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA