Najnovije

„Presumpciju nevinosti osumnjičenih grubo prekršio lično predsednik“: Advokat Ivan Ninić o obrtu u slučaju nestanka devojčice u Boru

Najviši državni funkcioneri, poput ministra policije i predsednika, videli šansu su da se promovišu i ubiraju političke poene u ovoj priči, dok su i tabloidi pod kontrolom vlasti, takođe, grubo zloupotrebili tragediju jedne porodice kako bi podigli čitanost,  ocenjuje advokat Ivan Ninić za Danas komentarišući obrt u slučaju nestanka maloletne D. I. u Boru.

Osumnjičeni za ubistvo devojčice iz Bora, koji je danas saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru negirao je da ima bilo kakve veze sa ubistvom koje mu se stavlja na teret.

Veruje advokat Ninić i da policiji i tužiocu nije ni malo lako u situaciji kada je presumpciju nevinosti osumnjičenih S. J. i D. D. grubo prekršio lično predsednik.

„Vučić nije mogao sebe da obuzda i da dopusti da on ne bude taj ‘dobošar’ koji će ekskluzivno naciji saopštiti kako su država i policija pod njegovom kontrolim rasvetlila slučaj od prvograzrednog značaja. Sve što se, od tog dana do danas, dešavalo je samo potvrda da ovakve stvari ne treba raditi, naročito ne sa pozicije predsednika države“, ističe on.

Pravo osumnjičenog S. J. bilo je da se brani ćutanjem, napominje Ninić, kao što je i pravo da naknadno promeni svoju odluku i iznese odbranu pred tužiocem.

„Nezahvalno je komentarisati iskaz iz istrage na bazi nepotpunih informacija koje mediji prenose, jer samo je sud vlastan da utvrđuje materijalnu istinu. Svako ko je osumnjičen ili optužen kao izvršilac ili saizvršilac za krivično delo, kao što je ubistvo ili teško ubistvo, svoju odbranu daje na način za koji veruje da je najdelotvorniji i najefektniji“, kaže advokat.

Evidentno je u ovom slučaju, ukazuje Ninić, da je strategija odbrane bila da se prvo utvrdi kojim to materijalnim dokazima raspolaže tužilaštvo, pa tek onda da se iznese odbrana.

„I to je načelno legitimna i dobra strategija, a naročito kada se uzmu u obzir sve kontrverze koje prate nestanak male Danke, ulogu medija i učešće vrha države u istrazi. Ovde je javnost sve vreme u potpunoj konfuziji, jer se plasiraju poluinformacije, nagađanja, pretpostavke i tako se stvara jedan navijački pristup, kakav je ranije zabeležen u slučaju ubistva prevačice Jelene Marjanović iz Borče“, podseća Ninić.

Nažalost, kako ističe advokat, ovaj slučaj je, po svim kriterijumima, skrenuo sa terena prava i ušao je u zonu rijalitija i lešinarenja do te mere da su građani počeli da izražavaju sumnju da je mala Danka ubijena.

Poverenje javnosti u rad policije i pravosuđa u Srbiji je odavno poljuljano, objašnjava Ninić, a upravo na slučaju nestanka devojčice iz Bora je samo produbljeno još više.

Podsećamo, kako je za Danas potvrđeno iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru osumnjičeni S. J. je u potpunosti negirao da ima bilo kakve veze sa nestankom i ubistvom devojčice iz Bora za šta je osumnjičen.

On se do danas branio ćutanjem, a pre oko nedelju dana je preko svog branioca zatražio da iznese svoju odbranu u tužilaštvu.

Poverenje poljuljano i zbog smrti D.D.

Advokat Ivan Ninić je ukazao i da se ne sme izgubiti iz vida činjenica da je, dok istraga traje, u policijskoj stanici u Boru preminio brat osumnjičenog D. D.

„Policija je izdala lažno saopštenje da je u pitanju prirodna smrt, a potom je sudska medicina utvrdila suprotno od toga. U takvoj atmosferi teško je uopšte govoriti o vladavini prava i sposobnosti ljudi u institucijama da iznesu ovaj slučaj u krivičnopravnom smislu. Nažalost, slučaj male Danke je pokazao da sistem definitivno ne funkcioniše, uprkos tome što će nas vlast ubeđivati u suprotno“, zaključuje Ninić.

Rusi u Paraskovjevki, Ukrajinci beže sa periferije (MAPA, VIDEO)

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA