Najnovije

ORI SE BUNDESTAG: Kosovo je politička konstrukcija Nemačke!

Kosovo je konstrukcija koja samostalno ne može da preživi i postoji samo zahvaljujući „alimentaciji“ iz Nemačke i Kforu, istakao je poslanik Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Markus Fromajer.
Ima i poštenih Nemaca

Ima i poštenih Nemaca

On je, na prvoj raspravi o zahtevu vlade da se produži mandat nemačkim vojnicima u Kforu, rekao da su nasilno oduzimanje i trgovina ljudskim organima, kao i trgovina oružjem, ljudima, narkoticima, prostitucija, ubistva, samo deo „portfolija stanja na Kosovu”".

„Kosovo je politička konstrukcija koja samostalno ne može da preživi. Kosovo postoji samo zahvaljujući nemačkoj alimentaciji u visini od više stotina miliona evra i nemačkog učešća u Kforu 25 godina. Kojim uspesima se hvalimo kada imamo vojnu misiju koja traje 25 godina? Ne može se govoriti o uspehu kada su naši vojnici tamo četvrt veka, a i do sada nas je to sve koštalo četiri milijardi evra”, objasnio je Fromajer.

On je ukazao da je ideja o Kforu bila dobra, jer je imala za cilj sprečavanje masakara, ali je sada došlo vreme da se prizna da je misija „bure bez dna“.

„Kfor nije mogao da ispuni svoj mandat, što je pokazao i masakr nad Srbima. Kfor se od mirovnih snaga pretvorio u zastitnicu države Kosovo. Stvaranje kosovske države je suprotno Rezoluciji UN, a time predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Konflikt se može rešiti samo politički, a ne dugotrajnim vojnim prisustvom”, podvukao je on zatraživši vraćanje nemačkih vojnika u zemlju. Ukazao je da politički donosioci odluka na Kosovu snose krivicu za stanje zbog lošeg upravljanja.

Međutim, velika većina poslanika Bundestaga je za nastavak misije Bundesvera na Kosovu i Metohiji. Pored vladajuće „semafor koalicije“, podršku produženju mandata misije Kfora na Kosovu u prvom čitanju dali su i poslanici CDU i CSU.

„Potreban nam je Kfor sposoban da deluje kako bi smanjio tekući konflikt i potencijal eskalacije na severu Kosova i na granici sa Srbijom”, objasnio je portparol za odbrambenu politiku frakcije CDU/CSU Florijan Han.

Poslanik CDU/CSU Peter Bajer konstatovao je da se dijalog nalazi u ćorsokaku, i za to je okrivio lidere u Beogradu i Prištini.

Nemačka vlada pozvala je na produženje mandata, o čemu se očekuje da će Bundestag glasati naredne sedmice.

„Zapadni Balkan je naše direktno susedstvo“, objasnio je državni sekretar za odbranu Zimtje Meler (SPD).

Izvor: Politika 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA