Najnovije

PUTIN SA DODIKOM: Stav Rusije o Dejtonskom sporazumu nepromenjen

Samo ono što se nalazi u Dejtonskom sporazumu može biti osnova za očuvanje i dalje jačanje BiH, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naš stav o Dejtonskom sporazumu je nepromenjen, potvrdio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na bilateralnom sastanku sa liderom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu.

Putin je na početku sastanka pozdravio Dodika rukovanjem i zagrljajem, zahvalio mu na učešću na forumu, a zatim i podsetio da je poslednji njihov susret bio nedavno – na sportskom takmičenju u Kazanju.

Ruski lider je istakao da će Moskva nastaviti da podržava Dejtonski sporazum i dodao da Rusija smatra da jedino ono što se nalazi u ovom dokumentu može da doprinese očuvanju i jačanju BiH. 

Putin se na kratko dotakao i saradnje u sferi ekonomije.

Prema njegovim rečima, obim trgovinsko-ekonomske saradnje Rusije i Republike Srpske za sada je skroman, ali je primećeno da je ove godine ipak registrovan porast u poređenju sa prošlom godinom.

Osim toga, Putin je kratko zahvalio Dodiku na onome što predsednik Republike Srpske radi u duhovnoj sferi, nakon čega se ruskom lideru obratio i Dodik, koji je zahvalio na pozivu da učestvuje na forumu i istakao koliko mu je drago da ima priliku da se još jednom lično sastane sa predsednikom Ruske Federacije. 

"Hvala Vam na pozivu da i ove godine dođem na forum. Čestitam na uspešnoj organizaciji. Za mene je velika prilika da se ponovo sretnem sa Vama. Želim da Vam se zahvalim za kvalitetnu poziciju Rusije u pogledu Dejtonskog sporazuma", izjavio je Dodik, i naglasio da je Rusija jedna od retkih zemalja koja je ostala na strani Dejtona.

On je objasnio da je situacija u BiH takva da postoji ustavno propisani poredak, ali da je u realnosti situacija "totalno drugačija".

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokazalo je da Zapad nije kompaktan, budući da više od polovine članica nije glasalo za nju, dodao je Dodik. 

"Oni koji su bili protiv razumeli su da to ne donosi razumevanju i pomirenju, već dodatnim problemima. To govori o tome da svest o onome što se dešava na prostoru Balkana raste", izjavio je predsednik Republike Srpske.

STRAH NA KOSOVU OD EVROPSKIH IZBORA: Šta ako pobede desničari?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA