Najnovije

SUZA SUZU STIŽE: Kvinti, EU i OEBS-u žao zbog otimačine srpskog zemljišta na Kosovu

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa Kancelarijom EU na Kosovu i Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu, izražavaju žaljenje zbog odluke "Vlade Kosova" donete 30. maja da finalizuje eksproprijaciju više od 100 parcela zemlje u opštinama sa srpskom većinom na severu "Kosova".
Kolonijalni banditi

Kolonijalni banditi

U saopštenju su naveli da je nekoliko njihovih misija prethodno podelilo sa tzv. Vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju Evropske unije za vladavinu prava na "Kosovu", koje ukazuju da je tzv. Vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije.

"Napominjemo da je kosovski pravosudni sistem identifikovao slične pravne zabrinutosti u vezi sa preliminarnom odlukom o eksproprijaciji, koje Vlada još nije rešila", navodi se u saopštenju.

Dok su neke od nekretnina podnosilaca tužbi uklonjene iz konačne odluke o eksproprijaciji, navode da im je žao što "Vlada Kosova" nije sačekala da svi otvoreni sudski postupci budu u potpunosti rešeni pre donošenja ove odluke.

"Neophodno je da Vlada uloži napore kako bi osigurala da aktivnosti eksproprijacije budu u skladu sa zakonom, da se poštuje zakonski postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana", poručili su.

Pored toga, izneli su "Vladi" svoju zabrinutost da nacrt zakona o eksproprijaciji nije u skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo prema Ahtisarijevom planu i ohrabruju "Vladu" da modifikuje zakon u skladu sa tim pre nego što ga usvoji.

"Ohrabrujemo 'Vladu Kosova' da se pridržava vladavine prava i dobrog upravljanja, kao osnov živih, demokratskih društava. Takođe, pozivamo je da potvrdi svoju posvećenost principima Ahtisarija, uključujući zaštitu i promociju prava nevećinskih zajednica", istakli su u saopštenju.

Pročitajte OVDE šta Kurti kaže o ZSO, Vučiću i Radoičiću

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA