Najnovije

ČOVIĆ O PARTIZANU: Oni su institucija, imaju i najboljeg trenera, a onda dođe zgodni Grk i bude 8:0!

Proslavili su košarkaši Crvene zvezde novu titulu. Veoma uspešna sezona je iza crveno-belih jer su pokupili sve trofeje na domaćoj sceni. Posle pehara Kupa Radivoja Koraća i prstena ABA lige, osvojena je i Košarkaška liga Srbije.

Slavlje povodom novog trofeja upriličeno je u “Pioniru”, gde je dodeljen pehar kapitenu crveno-belih Branku Laziću. Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović dočekan je ovacijama po ulasku u dvoranu. Posle proslave na konferenciji za medije novinarima se obratio prvi čovek kluba sa Malog Kalemedgana. Osvrnuo se Čović na celu sezonu.

– Hvala lepo što ste došli u ovom broju da obeležimo treći trofej. Jako specifična i teška sezona je za nama. I sami znate da smo formirali tim koji je,  bar što se tiče Evrolige imao veće ambicije,  ali tako je u Evroligi. Ne možete sve da isplanirate. Imali smo velika očekivanja od prvog pleja, Šabaza, kao i očekivanja od veoma kompetentnog i stručnog trenera Duška Ivanovića. Posle pet pobeda, dogodilo se nešto suprotno i morali smo u hodu da menjamo određene stvari – rekao je Čović.

KADA PARTIZAN OSVAJA TROFEJE, TO JE ONDA NAJVAŽNIJE

Potencirao je važnost ovih trofeja.

– Ja znam da to nije popularno i da se pojavljuju oni koji komentarišu. Međutim, na kraju sezone se vrši sabiranje i oduzimanje svega što ste prošli. Naš rezultat je omalovažavan i posle Kupa Radivoja Koraća sa teksovima, pričama o “Frankeštajnskim timovima”. Sve smo izdržali, a onda je i ABA liga postala nevažna. Kada Partizan osvoji, to je najvažnije, a mi kada osvojimo to je nevažno. Značajno je to pojačano, naročito preko određenih medija.

Čović je prokomentarisao dešavanja od srede uveče kada se košarkaši Partizana nisu pojavili na parketu, pa je meč registrovan službenim rezultatom 20:0 za Zvezdu.

– Mi nemamo veze sa onim što se dešavalo sinoć. Bili ste svedoci svega. Kreću raznorazne priče… Tri trofeja smo osvojili po četvrti put od 2011. godine. Devetim uzasopnim trofejom prvaka Srbije i se ponosimo, tu je i sedam titula ABA lige, određeni broj trofeja Kupa Radivoja Koraća. Vidim da ima onih koji se strašno razumeju u košarku, vidim da će da se omalovažavaju sve. 

NAŠA TAKTIKA NIJE BILA DA JAŠEMO PO SUDIJAMA

Predsednik Zvezde je pohvalio rad Janisa Sferopulosa i dodao da nikada nisu vršili pritisak na sudije tokom sezone.

–  Zvezda je dolaskom Janisa pokazala da je vrlo dobro sklopljena hemija, kao i sa Smartom, koji je otišao, i sa Gilespijem, kog zovemo “Gile”. Janis se nije plašio da dođe kada smo imali pred nama dva derbija. Pitao je, da li hoće da pomerimo njegov dolazak, kada se završe derbiji, a on je rekao da hoće odmah da dođe i da krenemo da radimo. Prvi derbi smo sami sebe pobedili, što ne umanjujem kao pobedu Partizana. Onda smo dobili neku iskrenu priču, od Janisa, kompetentnog trenera, koji je rekao da ćemo sigurno da uzmemo sve ove titule. Šta ćemo da uradimo u Evroligi, to zavisi od drugih faktora. Imali smo puno povreda. Sve to kada se sabere, čestitam i stručnom štabu, i ljudima u menadžmentu, i igračima na svemu što su disciplinovano izdržali. Naši igrači nisu jurili sudije, nismo vršili pritisak, naša taktika nije bila: “490 minuta jaši po sudijama”. Niko u medijima nije pisao o kvalitetu, o načinu igre nego o kukanju. Treba da se bavimo košarkom. Sve smo to izdržali, kompletne medijske napade i pokazali čvrst karakter u sezoni u kojoj smo osvojili tri trofeja.

NAREDNE SEZONE U EVROLIGI JE CILJ TOP 8

Rekao je da je mogao da se napravi bolji rezultat u Evroligi.

– Da li smo mogli bolje u Evroligi? Jesmo. Isto je kada si 16. ili 11. na neki način, ako ne uđeš među 10 kako smo planirali. Okrećemo se novoj sezoni sa ciljevima koji su već delimčno postavljeni. Jedan od tih ciljeva je da uđemo u Top 8 Evrolige. Naravno, što se tiče Kupa, ABA i domaćeg prvenstva, tu je sve jasno.

Pričao je i o Partizanu.

– Naš stručni štab nije provocirao nikoga. Treba da se opravdaju ogromne pare, te pare su državne i te pare treba opravda gospoda koja ih je potrošila, a mi za to ništa nismo krivi. Oni su najbolji klub, institucija, imaju najboljeg trenera, a to stvarno mislim. Oni imaju najboljeg predsednika, direktora, marketinga. Onda dođe gospodin Grk, zgodni Grk i bude 8:0. Sve ostalo zaključite sami. Mi smo raspoloženi za saradnju sa medijima. Možda sam ja nekad bio žustriji, ali nikada nisam rekao da imate “frankenštajnske redakcije”. Nikada to nisam rekao. Imao sam pristupe različite, ali na kraju rad da rezultat. Bez obzira koliko nekog procenjujete, morate ga ceniti po radu. Još jednom i vama sam vrlo zavalan. Ako je bilo određenih problema sa naše strane, ništa nije bilo namerno, ako sa vaše strane nije bilo zlonamerno.

O TEODOSIĆU, HANGI, JAGU…

Čović je govorio i o pojačanjima i o budućnosti pojedinih igrača.

– Hanga je povređen. Mislim da ovih dana treba da vadi te igle iz ruke. on ima ugovor još godinu dana. Videćemo u razgovoru sa trenerom. Završen je Plavšić, završen je i Rokas, mislim da ćemo i sa Jagom nešto doraditi. Što se imena novih tiče, mi radimo intenzivno na pojačanjima. da li ste neka pojačanja pogodili, nije vreme. Još uvek se igraju neki šampionati. Dosta je vruće to što se pojavljuje…

O statusu Miloša Teodosića…

– Odluka je na Milošu, ako može sve da izdrži, a mislim da može. Miloš treba da ostane u košarci. Taj kvalitet i tu košarkašku inteligenciju ne možete da dobijete stalno.
Čović je govorio i o mladim igračima. Istakao je da je Topića stvorila Zvezda, a ne Mega.

– Država je nekad planirala da Zvezda nestane. Da ne pominjem Borisa Tadića i neke pre njega šta su radili. Zato smo zahvalni ovoj garnituri i predsedniku Vučiću koji razume i daje, ne samo Zvezdi. Nekada je bilo zabranjeno da se daju pare Zvezdi, da dobiju dinar od bilo koga… FMP je malo ispustio taj koncept, a otvorio se prostor za neke druge. Ne patim od toga da li smo prvi ili ne. Uspeli smo da napravimo neke igrače koji idu ka prvom timu. Recimo Topić. Nije ga pravila Mega, Zvezda ga je pravila. Ovo je istina. Ko je Kostića napravio? Zvezda. Ima tu još dečaka koji su interesantni. Želim da taj koncept pojačamo, ali ne želim da žurim. Tu brojim i Jocu Antonića, pre toga, Klipu,. Vi ste mislili na Avramovića. I on je u opticaju. Moramo da uvažimo sve ljude koji su radili. Život ne počinje ni od mene, a ne ni od drugih. Zvezda je postojala i pre nas, a biće i posle nas. Taj prelazak iz juniore u seniore je problematičan.

NISAM ISPUNIO OBEĆANJE PARTIZANU

Čović se osvrnuo i na Evroligu. Očekuje da zagarantovano mesto Zvezda u elitnom društvu imamo od sezone 2025/26. “Pecnuo” je i Partizan.

– Možeš da budeš i prvi u Evroligi, što ne znači da ćeš tamoi ostati. nemamo garantovano mesto. nada se da će to biti u sezoni 25/26. Rekao sam i ambicije, da napadnemo 8, pa onda i F4. Nismo uspeli, ali smo osvojili tri trofeja. Svi ti koji drže predavanja, otvoreno je mesto da dođu i probaju šta mogu da urade. Nisam nikada bežao od kritike. Sećam se kritika onih koji su pričali da je Jokić debeo, a on ispade najbolji. Ja nisam ni lak ni mek čovek, ali moram da kažem da sam se umorio. Otišao sam u penziju, a obećao sam Partizanu da će da bude prvi kad odem u penziju. Nisam ispunio obećanje zbog satanističkih poruka prošle godine kada sam bio u bolnici. Nisam ispoštovao reč i videćemo šta ćemo za sledeću sezonu.

Postavljeno mu je i pitanje da li planira da i dalje ostane na čelu kluba sa Malog Kalemegdana.

– Ja nisam doneo odluku da ću da napustim., Mandat mi ističe 2026. godine. Savetuju mi da odem sa tri trofeja. Ovo je moj 25. trofej sa Crvenom zvezdom. Da, rekao sam da je Drčelić neko sa enrgijom koji može da pokrije dosta poslova. Odmah su se mnogi zaleteli u gradu – završio je predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović.

Opozicija ispred GIK Niš: Nastavlja se pregledanje biračkog materijala

Izvor: Maxbetsport.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA