Najnovije

Dodik: Održaćemo referendum o nezavisnosti Republike Srpske, moguće ujedinjenje sa Srbijom

Održaće se referendum o nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a njegov datum biće tek određen, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), ne isključujući mogućnost budućeg ujedinjenja Srpske sa Srbijom.

"Bilo bi apsolutno prirodno i istorijski opravdano da se zemlje u kojima većinu stanovništva čini srpski narod ujedine u jedinstvenu strukturu i zajednicu, ali to je zadatak budućih generacija i političkih odluka obe države", rekao je Dodik za TASS.

Postoji odluka o razdvajanju, ali, prema njegovim rečima još uvek nije određen konkretan datum i do održavanja referenduma potrebno je da prođe neko vreme.

Dodik najavljuje početak pregovora o razdruživanju, ali dodaje da je uveren da već postoji "istorijska, generalno civilizacijska zrelost i razumevanje da to treba i da će se desiti".

Ako bi Republika Srpska ostala u sastavu Bosne i Hercegovine bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti, te je zbog toga neophodno prestati sa trošenjem resursa "uzalud se nadajući da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti".

"Apsolutno ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, pre svega, dali smo predlog da se odvojimo od Bosne i Hercegovine. Krećemo se u tom pravcu", zaključio je on.

Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana izraditi predlog mirnog razdruživanja Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti očuvanje postojećeg modela ekonomskog funkcionisanja i njegovo prilagođavanje modelu mirnog razgraničenja.

Prema Dodikovim rečima, pre 20 godina Zapad je vežbao na podeli Jugoslavije, da bi potom to isto ponovio u Rusiji i okupacijom Ukrajine se što više približio njenim granicama.

"Znamo za postojanje takvog plana: da se Rusija podeli na pet delova. Naučili su to da rade u mnogim delovima sveta, i konačno su došli ovde. Mislili smo da će uspeti", rekao je on u intervjuu za TASS, napominjući, međutim, da je ruski predsednik Vladimir Putin odmah saznao za ove planove i poveo borbu za ruske nacionalne interese.

UKRAJINCI KRENULI U JAK NAPAD: Žestok udarac se na kraju završio katastrofom, Rusi zadržali pozicije

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA