Najnovije

LEGLO KORUPCIJE: Ukrajinski zatvorenici podmićuju čuvare i upravnike da ih pošalju na front

Kijev očajnički traži vojsku i dozvolio je osuđenicima da se prijave u zamenu za uslovni otpust.

Ukrajinski zatvorenici koji žele da skrate kaznu prijavom u vojskom moraju prvo da plate mito korumpiranom zatvorskom osoblju, tvrdi lokalna nevladina organizacija.

Kijev, koji se suočava sa ozbiljnim nedostatkom ljudstva na frontu, uveo je sistem koji omogućava nekim zatvorenicima da se prijave za vojnu službu u zamenu za prevremeno puštanje na slobodu.

Zakon je usvojen u maju, a zagovarao ga je ministar pravde Denis Maljuska, koji je u intervjuima tvrdio da ubice mogu biti dobri vojnici. Međutim, samo neki nasilni kriminalci imaju pravo na program.

U svom sadašnjem obliku, mehanizam je leglo korupcije, rekao je Oleg Cvili, koji je na čelu nevladine organizacije pod nazivom "Zaštita zatvorenika Ukrajine".

"Uprava zatvora razmatra zahtev zatvorenika za mobilizaciju pre nego što ga preda komisiji. Ako odbije da prihvati peticiju, zatvorenik nema drugi način da se upiše", objasnio je aktivista za list "Strana".

Nevladina organizacija je već primila pritužbe da neke zatvorenike iznuđuju zvaničnici, rekao je on.

"Zatvoreniku koji nema novca može biti dozvoljeno da ga isplati čim dobije prvu platu od vojske. Ponekad im se kaže da svedoče protiv drugih osuđenika kako bi mogli da se prijave. Čovek mora biti 'koristan' zatvorskom osoblju", tvrdi Cvili.

Ruski zvaničnici navode da ukrajinske snage trpe značajne gubitke na bojnom polju. Predsednik Vladimir Putin je ocenio da je odnos jedan prema pet u korist Rusije i dodao da Kijev "svakog meseca gubi oko 50.000 ljudi".

Ukrajinska vojska pokušava da pređe Dnjepar, ali to se završava kobno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA