Najnovije

Potvrda jedinstva uz "migove" i kolo: Sutra veliki Svesrpski sabor u Beogradu

Srbi su, gde god da žive, jedan narod, teže istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu, glavna je poruka Svesrpskog sabora koji će sutra biti održan u Beogradu.

Tokom skupa, uz prisustvo rukovodstva Srbije i Republike Srpske, kao i velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, biće donete važne odluke za opstanak našeg naroda, za njegov ekonomski napredak, očuvanje jezika, ćirilice, pismo i zajedničko kulturno nasleđe, a biće potpisano i više sporazuma o saradnji u mnogim oblastima. Biće predstavljena i deklaracija koju bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Srpske, a koja će sadržati odgovore na aktuelne pritiske kojima su Srbi izloženi, kao i naglašene buduće korake.

Program će početi u 9.00 časova molebanom u Hramu Svetog Save, zatim će u 11.00 časova biti održani bilateralni sastanci dve delegacije, a u 12.00 časova zajednički sastanak dve vlade.

Za 13.00 časova planirano je zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, nakon čega se očekuje da će u Skupštini Srbije biti održana zajednička sednica dva parlamenta.

Svi poslanici, i vladini i opozicioni, pozvani su na skupštinu. Dolazak su potvrdili predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, lider DNP-a Milan Knežević, prvi čovek Prave Crne Gore Marko Milačić, gradonačelnici Pljevalja i Nikšića Dario Vraneš i Marko Kovačević, kao i lider Demokratske stranke Srbi u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković. Svečanosti će prisustvovati ratni veterani, porodice žrtava rata...

Očekuje se da će na Trgu Republike, gde će biti i glavni program, prisustvovati oko 10.000 ljudi. Prvi put će se na jednom mestu okupiti skoro svi folklorni ansambli Srbije i Srpske. Oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava razviće veliki krug, a pet "migova" će preleteti taj prostor u srcu Beograda. Osim u glavnom gradu, slični programi planirani su i u drugim gradovima Srbije i Srpske.

Kako je najavio predsednik Vučić, sabor će biti događaj koji treba da promoviše očuvanje kulture sećanja, sa obe strane Drine.

"Imaćemo mnogo važnih i zajedničkih stvari u sferi kulture i da će se konačno utvrditi svi zadaci oko izgradnje Muzeja jasenovačkih žrtava u Donjoj Gradini i u Beogradu. Veoma je važno da se od toga počne", rekao je Vučić za RTS.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da će ovaj sastanak biti potvrda jedinstva, nastavka saradnje, jačanja veza sa dobrosusedskim odnosima.

"Niko ne treba da se plaši, ovo je znak našeg jedinstva, ovo nije protiv bilo čijeg interesa. Uvek ćete imati nezadovoljne. Ovo je čista ideja, zasnovana na čistim namerama. Tako će ostati i nakon završetka skupštine, ali će utrti put ka zajedničkim ciljevima",  naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da Drina "ne treba da bude linija podele već kičma" i dodao da je veoma je važno da Srbi "na obe strane, identitetski, a ne državni, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog naroda".

"Očevi i oci"

Narodno pozorište iz Beograda daće doprinos Svesrpskom saboru obeležavanjem u Banjaluci, gde će sutra gostovati u Narodnom pozorištu Republike Srpske sa predstavom "Očevi i očevi" po romanu Slobodana Selenića. Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić najavio je da će učestvovati na sastanku u Ministarstvu kulture Srbije na kojem će se okupiti rukovodioci ustanova kulture iz Srbije i Srpske, razmeniti iskustva i dogovoriti buduću saradnju.

Sporazum o paralelnim odnosima

Generalni sekretar Narodne skupštine Srpske Boran Bosančić izjavio je da je Svesrpski parlament jedinstvena prilika da se dodatnim sporazumima nekako obnovi Sporazum o uspostavljanju posebnih paralelnih odnosa Srpske i Srbije.

"Ovaj sporazum je potpisan prije 23 godine, to je formalni sporazum koji je u pisanom obliku ujedinio i utvrdio bratsku vezu Srbije i Srpske, odnosno srpskog naroda", rekao je Srni Bosančić.

Težak poraz ukrajinskih dobrovoljaca! Rusija ih zbrisala do poslednjeg: Nokautirani su...

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA