Najnovije

BAJDEN GURA SVET U NUKLEARNI RAT! Vašington namerava da celu planetu učini nebezbednim mestom za život

Administracija američkog predsednika najavila značajne izmene sadašnje nuklearne strategije SAD, koje podrazumevaju i konstrukciju nove nuklearne gravitacione bombe, čak 24 puta jače od one bačene na Hirošimu.

Američki predsednik DŽo Bajden gura ceo svet na ivicu nuklearnog rata. NJegova administracija najavila je izmene nuklearne strategije SAD, koja bi trebalo da bude mnogo "samopouzdanija" od sadašnje, a koja podrazumeva i konstrukciju nove nuklearne gravitacione bombe, čak 24 puta jače od one bačene na Hirošimu 1945. godine.
Naoružavanje saveznika
Visoki zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je da Vašington vidi potrebu da usvoji "konkurentniji pristup" neširenju i kontroli naoružanja, te da zato namerava da izvede "određena prilagođavanja" sposobnosti i stava SAD u vezi sa time.

- Novi planovi se, konkretno, odnose na razvoj nove nuklearne gravitacione bombe B61-13, kao i na napore da se produži život nekoliko nuklearnih podmornica klase "ohajo" - kazao je taj izvor za američki portal "Semafor".
Prema njegovim rečima, Bajdenova administracija namerava da razmotri kako će američke nuklearne snage "dalje evoluirati".

- Biće potrebna i diskusija o tome kako osigurati ključne saveznike da bi i oni imali sposobnosti za udare dugog dometa i sposobnosti nadzora - otkrio je neimenovani zvaničnik.

On je podsetio da sporazum Novi START, koji je od 2011. ograničavao nuklearne zalihe Rusije i Amerike, ističe 2026. godine.

- Ako Bajden bude izabran i za drugi mandat, ključno pitanje za našu administraciju jeste kako da pristupimo tom 6. februaru 2026, kad Novi START ističe. Moramo da razmišljamo o tome kako da ne budemo sputani, ali su tu i Rusija, kao i Kina - istakao je američki zvaničnik.

Stručnjaci za atomsku fiziku, međutim, upozoravaju da nova nuklearna strategija SAD i sama konstrukcija najrazornije američke nuklearne bombe dosad, dovodi ceo svet u opasnost od nuklearnog rata.

Slanje F-16 Ukrajini je nuklearna pretnja
Pre najave nove nuklearne strategije, Amerika je podigla nuklearne tenzije, obećavši da će Ukrajini dati borbene avione F-16. U pitanju su lovci koji mogu da nose američke nuklearne bombe, koje su, između ostalog, raspoređene i po evropskim zemljama.
Zbog toga ruski zvaničnici tvrde da svaki F-16 koji bude koristila Ukrajina treba posmatrati kao potencijalno nuklearno naoružanje.

 

- Treba pomenuti da će ta nova bomba biti bazirana na prethodnom modelu B61-7, najrazornijoj od varijanti B61. Ona će imati maksimalnu jačinu od 360 kilotona, što je 24 puta razornije od bombe bačene na Hirošimu. Podsećanja radi, ta jedna bomba je ubila 129.000 do 226.000 ljudi. Drugim rečima, B61-13 će biti masivno destruktivna sa nesagledivim posledicama. To je još jedno oružje za nuklearnu borbu, tačnije, nastojanje da se dobije nuklearni rat - kažu stručnjaci.

Moralno i pravno pogrešno

Oni podvlače da je cilj razvoja B61-13 upravo borba i pobeda u nuklearnom ratu, uprkos tome što Bajdenova administracija priča da se takav sukob nikad ne sme dogoditi.

- S obzirom na to da ovo dolazi iz Bajdenove administracije, koja je obećala da će nastojati da smanji ulogu nuklearnog oružja i koja je saopštila da SAD nikada neće prve upotrebiti nuklearno oružje ni u jednom sukobu, odluka o konstrukciji B61-13 nije samo duboko razočaravajuća već je i ogromna greška. Ukratko, B61-13 je još jedan znak da Amerika namerava da svoj nuklearni arsenal učini još smrtonosnijim, ali i osnovnim elementom postojećeg sistema bezbednosti. Taj sistem je zasnovan na principu da SAD, da bi očuvale bezbednost, moraju da budu u stanju da ubiju desetine ili stotine miliona ljudi za manje od sat vremena - kažu atomski fizičari.

Kako ističu, na moralnim osnovama i prema međunarodnom pravu, samo takvo razmišljanje treba da bude dovoljan dokaz da je takav pristup bezbednosti ozbiljno pogrešan i da Vašington treba da učini sve što može da se udalji od njega.

RUSI HITNO REAGOVALI NA GRANICI! Oglasio se ukrajinski general i priznao sve

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA