Najnovije

Poklon, poklon, protiv SNS, zalupio vrata: Šta piše u spiskovima koje su naprednjaci imali pred izbore

Na dan izbora aktivsti SNS-a ostavili su iza sebe dokaz da vladajuća stranka ima paralelne biračke spiskove, tvrdi novosadska opozicija i sprema krivične prijave. U udruženoj opoziciji Novog Sada objašnjavaju da pronađeni materijal ne predstavlja samo spisak sigurnih glasova, već i spisak političkih protivnika.

A šta ako špijunku na vašim vratima okrenu protiv vas? Odgovor je pronađen u jednom rancu na jednom novosadskom parkingu, nedaleko od biračkog mesta, jednog izbornog dana.

Nakon posete glasačima, naprednjaci su o njima pisali ovako: „poklon, poklon, poklon i tako 116 puta, protiv SNS-a, majka odbila poklon, izrazito protiv SNS-a, za, ali ne da telefon, zalupio vrata, neće da kaže…“

Pored ovih kratkih, bilo je i dužih komentara, poput ovog: „neće, nudio sam se da ga lično odvedem, odvezem, pomognem, kaže neće ne oseća se dobro“.

Na ovim spiskovima se pored ovih napomena nalaze i lični podaci građana: ime, prezime, adresa, broj telefona. Tu su i oni koji podržavaju, ali i oni koji ne podržavaju vladajuću stranku.

„Protivzakonito je imati nečije podatke protiv njegove volje, a ovde je apsolutno jasno da se o tome radi. Ja mislim da je još veći problem da ovakav spisak uopšte postoji. Spisak protivnika do sada nismo znali da iko pravi, ali očigledno da SNS pravi. Dakle imate protivnike na listi i samim tim možete pretpostaviti kakve posledice mogu da budu“, kaže Miran Pogačar iz Pokreta Bravo.

Ana Brnabić ne osporava autentičnost spiskova, bez objašnjenja odakle recimo SNS-u ti podaci koji bi po zakonu trebalo da budu tajni. Ona je lako ispričala, tešku priču.

Euronews: Kako se dolazi do sigurnih glasova?

„Vrlo teško, vrlo teško. I ovo što su ovi ekstremisti iz Novog Sada taj Pokret Bravo ili kako se zove, pokazuje upravo to do koje mere mi imamo detaljno te spiskove. Kad idete u kampanju od vrata do vrata, vi imate ljude koji kažu bežite ja nisam vaš, mrzim vas, ja nikada neću glasati za vas, nemojte da me maltretirate i vi upišete da ne bi više maltretirali tog čoveka, upišete recimo Minja Miletić, ona neće nikada glasati za nas da vas više ne uznemiravamo“, kaže funkcionerka SNS Ana Brnabić.

Eto i obećanja da vas naprednjaci, osim ako ste primili poklon, više neće uznemiravati. Sve je ovo deo izbornog inženjeringa, klasična stranačka špijunaža, čak i ako ne glasaš za SNS, zaključuje urednik lista Danas Draža Petrović.

„To liči na neke tajne dosijee koje pravi SNS. Kao što u službama bezbednosti postoje za neke ljude neke karakteristike, tako ovde neki aktivisti SNS imaju zadatak da pišu da li je neko agresivan, da li je sklon ne znam čemu i tako… I to sem što liči na etiketiranje, liči i na naprednjački HR“, kaže Petrović.

Udružena novosadska opozicija podneće krivičnu prijavu protiv NN lica zbog davanja mita, ali podneće i više od 100 krivičnih prijava protiv građana koji su, kako objašnjavaju, u zamenu za glas primili poklon od SNS-a.

PORUKA LAVROVA SVESRPSKOM SABORU: Rusija neće zatvoriti oči pred nepravdom prema srpskom narodu

Izvor: N1info.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA