Najnovije

DODATNIH 10.000 DINARA Povećana novčana podrška za ovu grupu građana

Novčana podrška se povećala sa 65.000 na 75.000 dinara mesečno

Ove godine doneta je odluka o povećanju stipendija za 15 odsto studentima doktorskih akademskih studija. Na ovogodišnji Javni poziv za stipendiranje prijavilo se 240 kandidata, a dodeljeno je 166 stipendija, pri čemu je ugovore o stipendiranju potpisalo 107 kandidata.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije objavilo je da je 25. juna u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu održana svečana ceremonija dodele stipendija studentima doktorskih akademskih studija po 24. javnom pozivu za 2024. godinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je značaj ovog programa, kao i podrške mladim naučnicima, koji imaju važnu ulogu u budućem razvoju našeg društva.

Ona je ukazala na to da je ideja pomenutih stipendija da ovi mladi ljudi nađu svoje mesto u okviru naučno-istraživačkih organizacija, bilo da se radi o fakultetima ili naučnim institutima.

Begović je istakla da je stipendistima, pored ličnih primanja, ovim putem odobreno i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rada, kao i druge aktivnosti, kao što su boravci u inostranstvu i usavršavanje na domaćim ili inostranim konferencijama i kongresima.

- Pored toga, od prošle godine pružamo i mogućnost za razvoj nekih drugih veština i novih znanja neophodnih za dalji razvoj karijere: od toga kako se piše rad, a kako projekat, do toga šta su intelektualna svojina, autorska prava i otvorena nauka - predočila je ministarka.

Program stipendiranja studenata doktorskih akademskih studija ima za cilj razvoj naučno-istraživačkog podmlatka i sprečavanje odliva naučnih kadrova iz Srbije.

Povećanje sa 65.000 na 75.000 dinara mesečno

Ministarstvo svake godine obezbeđuje stipendiranje za 200 novih studenata i nastavlja finansiranje za približno 280 već stipendiranih studenata koji se uključuju u rad akreditovanih naučno-istraživačkih organizacija.

Ove godine doneta je odluka o povećanju iznosa stipendija za 15 odsto, sa 65.000 na 75.000 dinara mesečno.

Kako je istaknuto 25. juna na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije povećani iznos biće isplaćen od junske stipendije.

Stipendije se dodeljuju najboljim studentima u različitim naučnim oblastima, uključujući fiziku, hemiju, biologiju, medicinu, društvene nauke i mnoge druge.

Ministarstvo, takođe, finansira materijalne troškove rada stipendista, čime se obezbeđuje da oni imaju sve uslove za uspešno naučno-istraživačko angažovanje.

SPECIJALNE RUSKE BOMBE Britanski analičar otkrio kolika opasnost preti Ukrajincima

Izvor: nitra.gov.rs 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA