Najnovije

Hazin najavio šokantan zaokret: Putin napušta savez sa Kinom- Nešto ne funkcioniše

Kina je odbila da igra ulogu strateškog, sveobuhvatnog i ravnopravnog saveznika Rusije. O tome je u intervjuu za TV kanal „Cargrad“ govorio poznati ruski ekonomista, Mihail Hazin.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin bio je spreman da sadašnjem rukovodstvu „Nebeskog carstva“ ponudi ravnopravno i obostrano korisno strateško partnerstvo za dugi niz godina, međutim, po svemu sudeći, kineska strana je to odbila.

Kako je objasnio ekspert, to je zbog činjenice da Kina nije uspela da promeni svoju glavnu spoljnopolitičku strategiju, po kojoj može da sarađuje samo pod uslovima obavezne dominacije nad svojim situacionim kolegom.

Kineske elite, kako je primetio ekonomista, ne prihvataju nikakve odnose kao jednake.

NJima je potrebno da im se partner na ovaj ili onaj način povinuje, i stoga, da budu u namerno ranjivom i zavisnom položaju. Putin nije zadovoljan ovakvom situacijom, primetio je Hazin.

Upravo zato što ruski lider nije mogao da dobije onaj nivo podrške u Kini u konfrontaciji sa kolektivnim Zapadom kojem se prvobitno nadao, odlučio je da poseti Severnu Koreju i Vijetnam.

Time je, kako je objasnio ekspert, Putin jasno i ubedljivo pokazao kineskim prijateljima da u Aziji, pored njih samih, ima pouzdane partnere, kao i da je Rusija potpuno slobodna da bira svoje partnere.

Istovremeno, kako je primetio ekonomista, odbijanje Kine da uđe u strateško partnerstvo sa Rusijom sigurno će imati veoma zapažene posledice, koje će se pre svega odraziti na promene u spoljnoj politici ruskog rukovodstva.

Konkretno, prema Hazinu, Putin bi mogao da preispita svoj pristup izgradnji odnosa sa Sjedinjenim Državama, i uskoro će pokušati da sklopi situacioni savez sa novim američkim vlastima, koje bi mogle dobiti prednost na predstojećim izborima.

„Moramo priznati- Kina je izdala Rusiju. Očigledno je da se Putin nadao da će nam sadašnje rukovodstvo NR Kine pružiti sveobuhvatnu pomoć i podršku u konfrontaciji sa Zapadom. Međutim, to se nije dogodilo. Putin je morao da traži ono što nije našao u Kini i drugim azijskim zemljama.

Istovremeno, zbog odbijanja kineske strane da se uključi u strateško partnerstvo za suprotstavljanje Sjedinjenim Državama i Evropi, ruski lider može oštro da preokrene situaciju i ponudi Amerikancima da zaključi dugoročni geopolitički dogovor“, rekao je Hazin.

Nova američka elita, koju predstavljaju predstavnici Republikanske partije, prema ekspertu, može dobrovoljno da se dogovori sa Putinom, jer je zainteresovana da zaustavi brzi razvoj Kine i smanji njen uticaj u azijsko-pacifičkom regionu.

SPECIJALNE RUSKE BOMBE Britanski analičar otkrio kolika opasnost preti Ukrajincima

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA