Najnovije

"NE MOGU JA TO" Šta su sve Ukrajinci spremni da urade da bi izbegli odlazak na front

Dmitro, 31-godišnji fotograf iz Harkova, već mesec dana nije napustio svoj stan. Plaši se regrutacije, pa je preko prijatelja upoznao švercere kojima je platio 8.000 evra da ga izvedu iz zemlje na jesen, piše Gardijan.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, hiljade Ukrajinaca je napustilo zemlju kako bi izbegli vojnu službu, uprkos zabrani ukrajinskih vlasti da muškarci između 18 i 60 godina napuste zemlju. Uvođenjem novih propisa očekuje se porast broja onih koji beže, jer Ukrajina planira da regrutuje još vojnika i strože kazni izbegavanje regrutacije.

„Nisam za rat. Ne mogu da ubijam ljude, čak i da su Rusi. Neću dugo na frontu... Želim da napravim porodicu i da vidim svet. Nisam spreman da umrem“, rekao je Dmitro za Gardijan.

Stotine hiljada dobrovoljaca već je pomoglo Ukrajini da se odbrani, ali mnogi su ubijeni, ranjeni ili su umorni, te Kijev hitno treba nove snage. Nedavni zakon omogućava regrutovanje 25- i 26-godišnjaka, a oni koji se ne odazovu mogu izgubiti vozačku dozvolu, imati zamrznute bankovne račune i oduzetu imovinu.

Procenjuje se da je više od 20.000 muškaraca pobeglo iz Ukrajine kako bi izbegli rat, a neki su čak izgubili živote pokušavajući da pređu u Rumuniju.

Andrej, 23-godišnji IT radnik iz Odese, dobio je poruku od švercera sa uputstvima kako da pobegne iz Ukrajine. Imao je opciju da uđe u Moldaviju sa lažnim pasošem ili da se proglasi umetnikom, što mu je omogućilo povremeno napuštanje zemlje. Andrej je već jednom pokušao da pređe granicu uz pomoć lažne lekarske potvrde, ali nije uspeo i bio je odveden u regrutnu kancelariju.

Telegram kanali na kojima se raspravlja o bekstvu iz Ukrajine broje hiljade korisnika. Fitnes instruktor Mihajlo iz Mariupolja, koji retko izlazi iz stana i naručuje hranu, rekao je da bi njegova porodica bila u velikoj opasnosti ako Rusi saznaju da je postao vojnik. Nekoliko njegovih prijatelja je već pobeglo iz zemlje.

Ukrajinski vojnici koji su se vratili sa fronta kritikuju one koji beže od regrutacije, tvrdeći da to šteti odbrani Ukrajine. „Razumem strah, ali su nam potrebni novi vojnici da nastavimo borbu. Ko će braniti našu zemlju ako ne mi?“, rekao je povređeni vojnik Roman.

SPECIJALNE RUSKE BOMBE Britanski analičar otkrio kolika opasnost preti Ukrajincima

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA