Najnovije

Šok istraživanje Londona! Britanska vojska je u stanju raspada - ne može da ratuje ni sa kim, posebno ne sa Rusijom!

Kraljevske oružane snage nisu u stanju da zaštite Britaniju od ozbiljne pretnje, piše FT, pozivajući se na vojne oficire i analitičare. Prema njihovim procenama, vojska NJegovog Veličanstva danas može da izvodi samo najjednostavnije operacije - ali je jednostavno nesposobna za borbu.

Britanske oružane snage „ne mogu adekvatno da brane zemlju" i nisu spremne za „bilo kakav sukob velikih razmera", rekao je visoki zvaničnik odbrane odgovoran za analizu i procenu vojne moći Ujedinjenog Kraljevstva.

Rob DŽonson, koji je nedavno podneo ostavku na mesto direktora Kancelarije za procenu pretnji i izazova Ministarstva odbrane, rekao je da je britanska vojska izvršila svoje misije sa „apsolutnim minimumom" onoga što joj je bilo potrebno, što joj je omogućilo da obavlja samo mirovne i humanitarne operacije (kao što su evakuacije civilnog stanovništva iz područja borbenih dejstava) i sprovode ograničenu borbu protiv diverzantskih aktivnosti.

- U bilo kojoj većoj operaciji brzo bismo ostali bez municije... Naša odbrana je preslaba i nismo spremni da se borimo i pobeđujemo u oružanim sukobima bilo kog obima - rekao je DŽonson za Fajnenšel tajms njena vojska ne može adekvatno da brani sopstvenu zemlju".

Najave dolaze u trenutku kada su konzervativci i laburisti pozvani da pokažu posvećenost nacionalnoj odbrani uoči opštih izbora 4. jula balansirajući rastuće globalne pretnje sa zategnutim javnim finansijama.

DŽonson kaže da je britanska protivvazdušna odbrana „nedovoljna" da zaštiti zemlju od raketnih napada dugog dometa; kraljevska mornarica nema dovoljno brodova za patroliranje severnim Atlantikom i odvraćanje ruske pomorske aktivnosti; a RAF-u je potrebno skoro duplo više lovaca nego što ih ima trenutno.

Govoreći o ekspedicionim snagama uporedivim sa onima koje su poslate na Foklande i Irak, DŽonson je rekao da će britanske snage „biti nedovoljno opremljene i da će ih to dovesti u opasnost".

DŽonson je ugledni naučnik koji je prethodno bio na čelu Centra za promenu prirode rata na Univerzitetu Oksford. Vodio je Kancelariju za procenu pretnji i izazova Ministarstva odbrane dve godine od njenog osnivanja u maju 2022.

SPECIJALNE RUSKE BOMBE Britanski analičar otkrio kolika opasnost preti Ukrajincima

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA