Najnovije

ŠTA SE DEŠAVA U KIJEVU? Uskoro nove kadrovske promene u vladi Ukrajine?

Predsednik ukrajinskog parlamenta najavljuje da će se o kadrovskim rešenjima najverovatnije razgovarati na jednoj od predstojećih sednica Rade.

Vrhovna Rada Ukrajine razmotriće u skorije vreme nove kadrovske promene unutar vlade, najavio je predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Ubeđen sam da će se Rada u bliskoj budućnosti vratiti kadrovskim pitanjima. Naš posao je da popunimo vladu. Vlast mora raditi profesionalno, moraju postojati ljudi koji odgovaraju za svoje oblasti", objasnio je Stefančuk, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, ovoj tematici biće posvećena jedna od predstojećih sednica Rade. Podsetio je i da je razgovor na ovu temu do sada odlagan više puta.

"Sva ta odlaganja sada mi izgledaju kao priprema za nešto veće i jače od pukog postavljanja nekoliko ministara", prokomentarisao je Stefančuk. 

Podsetimo, glasine o predstojećim radikalnim promenama u ukrajinskoj vladi kruže od aprila. Među licima za koje se govori da bi mogla biti smenjena nalaze se premijer Ukrajine Denis Šmigalj, ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba i nekoliko drugih zvaničnika.

U maju su, podsetimo, već smenjeni Aleksej Danilov, tadašnji sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, prvi pomoćnik Vladimira Zelenskog Sergej Šefir i njegova još tri spoljna savetnika, zajedno sa još nekim licima.  

Stručnjaci sa kojima su ranije razgovarali novinari ruske redakcije RT objašnjavaju da su smene povezane sa željom Zelenskog da ojača svoju vlast, budući da predsednički izbori, koji je trebalo da budu organizovani 31. marta ove godine, nisu održani. 

Prema rečima jednoga od njih, "najveća glavobolja za šefa kijevskog režima je pitanje legitimiteta njegove vlasti kada mu istekne zvanični mandat". 

"On (Zelenski) treba da osmisli sistem koji će činiti što lojalniji ljudi, koji nemaju nikakav politički potencijal. Jednostavno, on menja jedne poznanike i prijatelje za druge, ali manje poznate, koji imaju mnogo manje političkih veza", kaže on, dok drugi stručnjak dodaje da iza promena stoji želja Zelenskog "da oko sebe okupi ljude koji će biti u stanju da drže vlast u svojim rukama u slučaju bilo kakvih protesta koji bi mogli da dovedu do ostavke njegovih predsedničkih ovlašćenja".

MAĐARSKA PREUZIMA PREDSEDAVANJE EU I PORUČUJE: Učinimo Evropu ponovo velikom

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA