Najnovije

DONOSE ODLUKU O NAPADU NA RUSIJU? Politiko otkrio šta Ukrajina traži na NATO samitu

Kijev želi tokom NATO samita u Vašingtonu da postigne ukidanje ograničenja na udare američkim oružjem po ruskoj teritoriji, piše list "Politiko" pozivajući se na šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrija Jermaka.

Ranije je predstavnik Stejt departmenta izjavio za RIA Novosti da je predsednik SAD DŽo Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za kontra-baterijsku borbu sa ciljevima na teritoriji Ruske Federacije, koji prete području Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu upotrebe operativno-taktičkih raketa ATACMS i drugih sredstava dalekometnog udara.
"Ukrajina planira da pojača pritisak na Bajdenovu administraciju tokom NATO samita ove nedelje kako bi ukinula sva ograničenja na upotrebu isporučenog američkog oružja na ruskoj teritoriji", piše "Politiko".

Prema rečima Jermaka, koji je dao intervju za list, Kijev pre svega želi da dobije dozvolu za upotrebu dalekometnih raketa ATACMS za udare po Rusiji. Pored toga, Ukrajina želi da dobije od Bajdenove administracije spisak oružja koje se planira isporučiti Kijevu, kao i rokove za njihovu isporuku.

Šef kabineta Zelenskog istakao je da se isporuka pomoći, koju je Kongres SAD odobrio ovog proleća, i dalje odlaže.
U ponedeljak je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije, DŽon Kirbi, izjavio da SAD neće menjati svoju poziciju u vezi sa važećim ograničenjima na napade Oružanih snaga Ukrajine duboko na teritoriji Rusije, uprkos poslednjim udarima ruskih snaga.

Podsetimo, SAD su u maju Ukrajini dale ograničenu dozvolu da ispaljuje oružje koje je isporučilo SAD u Rusiju, ali samo u oblasti Harkova i samo da bi mogla da pogodi ruske snage neposredno preko granice ako se spremaju da udare na Ukrajinu.

Bela kuća je jasno stavila do znanja da im nije dozvoljeno da lansiraju rakete dugog dometa da pogode vojne ciljeve duboko u Rusiji.

Međutim, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan u junu je saopštio da dozvola za upotrebu američkog oružja na teritoriji Rusije važi za sve oblasti gde ruske snage prelaze granicu sa Ukrajinom, a ne samo za Harkovsku oblast.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, izjavio je da predstavnici NATO zemalja moraju biti svesni "čime se igraju" kada govore o planovima da dozvole Kijevu da vrši udare po "legitimnim ciljevima" duboko na teritoriji Rusije, koristeći raketne sisteme koje je Zapad isporučio Oružanim snagama Ukrajine. Portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, komentarišući mogući odgovor Rusije na nove udare po njenoj teritoriji, istakao je da su o tome obavešteni šef države i vojska, koji preduzimaju odgovarajuće kontramere i pripremaju se za njih.

STOLTENBERG NA OTVARANJU SAMITA NATO: Pobeda Rusije u Ukrajini biće najveća pretnja postojanju naše alijanse

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA