Najnovije

ORBAN PORUČIO IZ VAŠINGTONA: Osiguraću da NATO ostane odbrambeni savez

Mađarska će se zalagati da NATO ostane defanzivan, kako je bio zamišljen, kada je stvoren pre 75 godina, rekao je mađarski premijer.

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je da će nastojati da na NATO samitu osigura da Alijansa ostane defanzivan, kao što je i bila namera pre 75 godina.

"S obzirom da je počeo Samit NATO-a u Vašingtonu, želim da poručim da će se Mađarska zalagati da očuva NATO kakav je bio zamišljen, kada je stvoren pre 75 godina. Znači kao odbrambeni savez", napisao je Orban Fejsbuku.

Podsetimo, Orban je prethodne nedelje započeo svoju mirovnu misiju odlaskom u Kijev i to prvi put nakon 12 godina. Tamo se sastao sa Vladimirom Zelenskim. Lideru kijevskog režima ponudio je prekid vatre, što je ukrajinska strana odbila.

Orban se, uprkos negodovanju Evropske unije, zatim uputio i Moskvu, gde je razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Nakon Rusije i Ukrajine, Orban je posetio i Kinu, u kojoj je na istu temu razgovarao sa liderom Si Đinpingom. 

Mađarski premijer se sada nalazi u Vašingtonu, na samitu NATO-a. Iz Orbanove kancelarije saopšteno je da će mađarski premijer i ovaj put iskoristiti za svoju "mirovnu misiju", te da će razgovarati sa svakim ko bi mogao da pomogne da se dođe do mira. Ipak, iz Budimpešte nije precizirano da li to znači i sastanak sa aktuelnim predsednikom SAD DŽozefom Bajdenom, ili, možda, bivšim Donaldom Trampom. 

DONOSE ODLUKU O NAPADU NA RUSIJU? Politiko otkrio šta Ukrajina traži na NATO samitu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA