Najnovije

Rio Tinto i tajne službe: Ko to opstruira „srpsku kafu i naftu“, predsednik neće da kaže

Da li je Projekat "Jadar" pre dve godine zaustavljen zbog izbora, kako su govorili nekada ili zbog "stranih sila", kako tvrde sad? Onaj koji je u javnosti prvi o tome pričao - neće u detalje. Ali meštani Gornjih Nedeljica hoće - oni sutra u osam ujutru dolaze ispred Ustavnog suda u Beogradu, koji će, navodno, ukidanje projekta proglasiti neustavnim i tako omogućiti da proces ponovo počne. A sa njim bi trebalo, kažu, i debata.


Ovo su, kako kaže predsednik Srbije, strane službe. Nisu se to građani sami pobunili protiv rudnika litijuma. Međutim, na pitanje koje su to strane službe obmanule ovoliko građana – predsednik ne odgovara.

„Vidite kako je to bilo pravo malo remek-delo najmanje dve Zapadne službe“, rekao je Aleksandar Vučić. 

Dok predsednik opisuje remek-dela Zapada, ministri u Vladi baš sad traže razgovor sa svima.

„Pre svega mislim da treba da se vodi jedna javna debata“, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Slično kaže i Siniša Mali. 

„Hoćemo da razgovaramo sa svima da vidimo da li Srbija može, ume, zna da iskoristi taj svoj potencijal“, navodi ministar finansija.

Na pitanje N1 zašto debata o nečemu za šta su već rekli da je gotovo, ministarka odgovara:

„Mislim da je važno da shvatimo značaj i korist tog projekta, u smislu onoga što je prepoznao svet i Evropa i da ne donosimo sud, što nije dovoljno izanalizirano sa naučne i tehničke, stručne strane.“

Vladica Cvetković, akademik i univerzitetski profesor, kaže da ne treba davati pažnju pozivu na dijalog.

„Sada poziv sa njihove strane na dijalog je zaista nešto na šta ne treba obračati pažnju, ne znam koja je njihova taktika, ne znam šta planiraju. Ako planiraju sada na silu da ostvaruju dijalog to će biti uz neke teške represije, ali ja to ne želim da vidim“, kazao je on.

Taktika koja se za sada vidi jeste da vađenje litijuma i bora vlast poredi sa, recimo, pronalaskom nafte ili prodajom kafe.

„Kad iz Ugande uzimaju kafu, Uganda dobije jednu osminu ukupnih para, iako je dala svu kafu, ali je neko drugi odvukao, prepržio, baš ga briga, Uganda se ne pita više ništa, sve pare uzimaju za sebe, e to sebi ne smemo da dozvolimo“, rekao je Vučić.

Siniša Mali poređenje vrši s naftom.

„Eto, pogledajte Norvešku koja je imala i našla velika nalazišta nafte, pa to iskoristila, samo je pitanje da li ćemo tu komparativnu prednost koju imamo iskoristiti na pravi način ili nećemo“, rekao je Mali.

Jedan mali detalj zaboravljaju i predsednik i ministar finansija – uticaj na životnu sredinu.

Oni koji su za Rio Tinto radili tu studiju poručuju da rudnik u dolini Jadra, kako kažu, ne bi trebalo da zagadi vodu.

„U Projektu ‘Jadar’ pitanje voda je pažljivo uzeto u obzir i ne bi trebalo da dođe do zagađenja. Jasno je da neće biti ugrožene, niti podzemne vode, koje se koriste za poljoprivredu, niti izvori vode za piće, niti bi reke na toj lokaciji, pre svega Jadar, Drina, pa ni Sava i Dunav, dalje u svojim rečnim tokovima bile zagađene“, rekao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Aleksandar Cvjetić, koji je radio na izradi studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu.

I čini se da ono što se nije moglo razrešiti godinama sada teče ko od šale. Već ovo leto ćemo verovatno dobiti i te nemačke garancije.

Ubrzo bi za istim stolom trebalo da sednu Vučić i Šolc, a na stolu će najverovatnije biti iskopavanje litijuma, ali ne u Nemačkoj.

POSLEDNJA VEST! Moskva otkrila kada će biti održani mirovni pregovori sa Ukrajinom

Izvor: N1.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA