Najnovije

Sijarto: Ako govorite o miru, vi ste obeleženi kao ruska marioneta – trojanski konj

Pogledajte evropsku strategiju u poslednje dve i po godine – isporuke oružja, sankcije, pucamo u svoju nogu, srce, čak se tako produžava rat. To ne vodi nikuda, potrebna nam je politička akcija, rekao je mađarski šef diplomatije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto danas je u Vašingtonu sa margina NATO konferencije, a povodom situacije u kojoj se njegova zemlja nalazi zbog zvaničnih poseta premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, rekao za RTS da Budimpešta plaća visoku cenu rusko-ukrajinskog sukoba.

"Živimo u susedstvu rata već dve i po godine, suočeni sa njegovim posledicama", rekao je Sijarto i dodao se plaća "visoka cena rata – od cene energenata, inflacije, pa do sankcija, uz to imamo ozbiljnu pretnju esklacijom".

"Upustili smo se zato u mirovnu inicijativu da bi dve strane našle put ka prekidu vatre, kao i kako bi se postigao održivi mir. Nažalost, u Severnoatlantskog organizaciji postoji raspoloženje za rat, pa se reč mir retko čuje. Ako govorite o miru, stigmatizovani ste kao ruska marioneta – trojanski konj. Trudimo se da razgovor o miru opet budę legitiman, nadamo se da ćemo čuti i racionalne glasove", ističe Sijarto.

Dodaje da, kao Mađarska, ne mogu da "stave na sto mirovni plan – to može Evropska unija, koja bi trebalo da ima svoju ulogu u stvaranju mira, a koja je i sama mirovni projekat".

"Pogledajte evropsku strategiju u poslednje dve i po godine – isporuke oružja, sankcije, pucamo u svoju nogu, srce, čak se tako produžava rat. To ne vodi nikuda, potrebna nam je politička akcija. To premijer čini. To je naša spoljno-politička strategija. Diplomatija je kada razgovarate sa svima, čak i kad se ne slažete, poslednje je utočište", objašnjava šef mađarske diplomatije.

Naglašava da se nada da će se Evropa urazumiti i kreirati svoju strategiju, jer, kada je reč o Vašingtonu, "ne treba očekivati mnogo zbog aktuelne izborne kampanje".

Proširenje na Zapadni Balkan jedan je od prioriteta mađarskog predsedavanja EU, ističe Sijarto. Takođe, mađarski ministar spoljnih poslova danas se u Vašingtonu sastao sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem.

"Zemlje Zapadnog Balkana čekaju na članstvo u proseku 15 godina i dva meseca. To je sramotno i narušava kredibilitet politike proširenja, a razmatra se prijem po ubrzanoj proceduri za Ukrajinu. Zadržani ste na putu ka EU, jer bi to trebalo da bude zasnovano na ispunjavanju kriterijuma, ali to što je zemlja u ratu nije kriterijum koji je prihvatljiv u procesu proširenja", kazao je Sijarto za RTS.

Kaže da će Mađarska nastojati da klaster tri bude otvoren sa Srbijom tokom njihovog predsedavanja EU, najkasnije do septembra.

"Nadam se da ću se do kraja avgusta videti sa svojim prijateljem Markom Đurićem u Budimpešti, jer sam inicirao sastanak sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana", najavio je on.

ORBAN PORUČIO IZ VAŠINGTONA: Osiguraću da NATO ostane odbrambeni savez

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA