Najnovije

ŠTA TO NATO KUVA? Uveren sam da će saveznici sada ispuniti svoje obaveze prema Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je pogrešna percepcija da su SAD usamljene u podršci Kijevu, dodajući da 50 odsto vojne podrške i više od 90 odsto humanitarne i ekonomske pomoći dolazi iz evropskih zemalja i Kanade

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da očekuje da se svi saveznici slože oko velikog paketa pomoći za Ukrajinu.

On bi uključivao uspostavljanje NATO komande za Ukrajinu, više institucionalne podrške Ukrajini, obećanje dugoročne pomoći Ukrajini, nastavak vojne pomoći i veću koordinaciju NATO-a i Ukrajine.

Govoreći na javnom forumu na marginama NATO samita u Vašingtonu, Stoltenberg je izrazio uverenje da će saveznici sada "zaista ispuniti svoje obaveze" prema Ukrajini.

"Tokom zime i ranog proleća, saveznici nisu isporučili ono što su obećali Ukrajini. Evropski saveznici nisu bili u stanju da isporuče municiju koju su najavili, a ti zastoji u isporukama prouzrokovali su tešku situaciju za ukrajinsku vojsku. Uprkos tome oni su uspeli da manje-više održe liniju fronta, pa Rusi nisu uspeli da ostvare prednost. Sad imamo više podrške za Ukrajinu i uveren sam da ćemo je i isporučiti", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je svrha snažnijeg okvira i uloge NATO-a u pružanju obuke i bezbednosne pomoći da smanji rizike za buduća eventualna kašnjenja u isporukama.

"Ali, za to nema garancija, jer je isporuka na kraju krajeva na pojedinačnim zemljama. Svrha snažnijeg okvira je da podrška Ukrajini bude jača i predvidljivija", rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je pogrešna percepcija da su SAD usamljene u podršci Kijevu, dodajući da 50 odsto vojne podrške i više od 90 odsto humanitarne i ekonomske pomoći dolazi iz evropskih zemalja i Kanade.

Govoreći o onome šta treba uraditi nakon završetka sukoba u Ukrajini, on je rekao da je potrebno postarati se da to "zaista bude kraj".

"Moramo se postarati da, kad prestanu borbe, Ukrajina ima mogućnost da odvrati buduće agresije iz Rusije. A najbolji način za to je članstvo Ukrajine u NATO-u", rekao je on.

Dodao je da ne zna kad će Ukrajina tačno postati članica Alijanse, pošto je za članstvo potreban konsenzus ostalih članica.

Paket pomoći Ukrajini iz pet delova

Stoltenberg je rekao i da je danas da se paket pomoći Ukrajini sastoji od pet delova i da očekuje od zemalja članica Alijanse da se oko njega slože.

"Očekujem da se saveznici slože oko značajnog paketa pomoći za Ukrajinu koji se sastoji od pet delova. Prvi je da NATO pruži bezbednosnu pomoć i obuku Ukrajini, zatim da (NATO) obeća da će dugoročno nastaviti da pruža podršku (Ukrajini), najava trenutne podrške, uključujući protivvazdušnu odbranu, nove bilateralne sporazume o bezbednosti i intenziviranje rada na interoperabilnosti između ukrajinskih snaga i snaga NATO-a, uključujući i novi centar za obuku i avijaciju u Poljskoj", rekao je Stoltenberg novinarima u Vašingtonu na marginama samita.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA