Najnovije

Borelj: EU protiv mira u Ukrajini po cenu kapitulacije Kijeva

Evropska unija se protivi miru u Ukrajini po cenu kapitulacije Kijeva i želi samo pobedu Ukrajine, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na sednicu samita NATO-a sa partnerima – Evropskom unijom, Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom.

„Onima koji kažu da nastavljanjem da podržavamo Ukrajinu samo produžavamo rat, odgovoriću da smo mi… protiv kapitulacije Ukrajine. Ne želimo takav mir. To je stav cele Evropske unije. Za Evropsku uniju ne postoji drugi (plan) osim plana Zelenskog“, istakao je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU želi „pobedu Ukrajine“ kako bi „zaštitila suverenitet i nezavisnost“ Kijeva i „bezbednost slobodnog sveta“, u koju je uključio zemlje EU i NATO-a. U tom kontekstu, Borelj je pozvao na proširenje isporuka oružja Kijevu.

Prema njegovim rečima, ako zapadna moć prestane, Ukrajina će uskoro biti prinuđena da se preda i u Kijevu će se „postaviti marionetska vlada“.

Predlozi za pregovore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije rekao da bi EU, Kina i SAD mogle da budu posrednici u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije, pošto imaju jake ekonomije i vojske. Istovremeno, Zelenski je još jednom izjavio da ne postoji alternativa njegovoj takozvanoj formuli mira i odbio druge predloge za okončanje sukoba. On je napomenuo da je odluka mađarskog premijera Viktora Orbana da ode u Moskvu na pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom bila njegova lična inicijativa i da nije usaglašena sa Kijevom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom juna na sastanku sa rukovodstvom ruskog Ministarstva spoljnih poslova govorio o kolapsu pređašnjeg evroatlantskog sistema bezbednosti i predložio izgradnju nove arhitekture koja uzima u obzir brige svih.

Putin je izneo i uslove za mirovne pregovore u Ukrajini. Među njima je i povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz Donbasa i Novorosije i odustajanje Kijeva od ulaska u NATO. Osim toga, Rusija smatra neophodnim neutralan, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine, kao i ukidanje svih zapadnih sankcija.

UKRAJINCI REGRUTUJU I OSUĐENE KRIMINALCE: Ukrajinci regrutuju i osuđene kriminalce: "Dobri su, navikli su na komandnu strukturu"

Izvor: Rt.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA