Najnovije

KREĆE NEVOLJA!  Ustavni sud ukinuo vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar

„Ustavni sud je na 9. sednici održanoj 11. jula 2024. godine doneo Odluku IUo-39/2022 kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

U Odluci koja se, saglasno Ustavu, javno objavljuje u „Službenom glasniku RS“, Ustavni sud je ocenio da se iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen prostorni plan područja posebne namene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju suda.

Ustavni sud je, dodaje se, posebno dodatno ukazao da se donetom odlukom „ne oživljava“ prethodno doneta Uredba o utvrđivanju PPPPN iz 2020. godine, pri čemu se „ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta“.

Podsetimo, ranije danas, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni – Promeni naveo je na Iksu da je Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno doneo u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom.

„Napominjem da već drugu godinu nije odlučeno o ustavnoj žalbi zbog neodlučivanja Narodne skupštine po narodnoj inicijativi koju je podnelo 38.000 građana“, dodao je.

Danas je ispred Ustavnog suda održan skup ekoloških udruženja, aktivista i građana. Aktivisti su predali zahtev za prijem kod predsednika suda, a potom ih je portir obavestio da ih danas – niko neće primiti i da će pisano rešenje dobiti u zakonskom roku. Aktivisti su nakon toga „zaključali“ zgradu suda.

NEMAČKA ĆE PRAVITI RAKETE KOJE ĆE MOĆI DA GAĐAJU RUSIJU: Ovo nikako ne sluti na dobro

Izvor: N1.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA