Najnovije

MEDVEDEV: Ili nestanak Ukrajine ili nestanak NATO-a

Bivši predsednik Rusije odreagovao je danas na ovogodišnju Deklaraciju Alijanse, u kojoj se jasno ističe da NATO ne odustaje od članstva Ukrajine, uprkos prethodnim obećanjima da se Alijansa neće širiti na istok.

Zaključak je jasan, moramo uraditi sve da se "nepovratan put" Ukrajine ka članstvu u NATO-u završi ili nestankom Ukrajine, ili nestankom NATO-a, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je tako odreagovao na Deklaraciju NATO-a, koja je objavljena po završetku ovogodišnjeg samita Alijanse u Vašingtonu, a u kojoj se navodi da će NATO "nastaviti da podržava (Ukrajinu) na putu do potpune evroatlantske integracije, uključujući i članstvo u NATO-u".

"Najbolje bi bilo kada bi se desilo i jedno (nestanak Ukrajine) i drugo (nestanak NATO-a)", naglasio je bivši predsednik Rusije.

Podsetimo, samit NATO-a u Vašingtonu završen je usvajanjem Deklaracije, u kojoj se navodi da je Rusija najveća pretnja po Alijansu, te da NATO zahteva od celog sveta da joj ne pruža nikakvu pomoć. U Deklaraciji se navodi i da će NATO nastaviti da pruža političku, ekonomsku i finansijsku pomoć Ukrajini. Ističe se da Alijansa planira da tokom sledeće godine izdvoji za Ukrajinu 40 milijardi evra. Zemlje Alijanse su se obavezale i da će obuzdavati i suprotstavljati se "agresivnim" dejstvima Rusije i u budućnosti. 

Kako je rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, "sve članice alijanse saglasne su da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali je rano reći kada će se to dogoditi". Za njeno pristupanje potreban je konsenzus, koji za sada ne postoji. 

DODIK: Da ovaj dan bude obeležen u miru i dostojanstvu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA